Fakta om befruktning

Varför fäster inte ägget i livmodern?

Embryots utveckling

När ett ägg har blivit befruktat bildar det två kärnor, en från spermien och en från ägget. Dessa smälter sedan ihop och bildar en gemensam kärna – den nya individens kärna, med DNA från både föräldrarna.

Det befruktade ägget förbereder sig för sin första delning som sker ungefär ett dygn efter att befruktningen skett. Dagen efter sker nästa delning, nu till fyra celler, och nästa dag till åtta celler. Delningarna fortsätter och embryot växer och utvecklas.

När embryot är 5-6 dagar tar det sig ut genom sitt skyddande hölje som kallas zona pellucida. Embryot är nu en blastocyst som har två typer av celler, en celltyp som omger blastocysten och kommer att bilda hinnor och moderkaka, och en celltyp som kommer att bilda själva fostret. Det är i detta stadium det börjar implantera i livmoderslemhinnan.

Varför fäster inte ägget i livmodern?

Assisterad befruktning – IVF

Vid IVF, även kallat provrörsbefruktning, sker den första embryoutvecklingen i ett IVF-laboratorium på en IVF-klinik. Äggen hämtas ut från äggstockarna och befruktas med mannens/sambons spermier, eller med donerade spermier.

När embryot utvecklats mellan 2 till 5 dagar är det dags för återföring till livmodern, vilket sker med en liten slang där embryot är uppdraget tillsammans med en liten volym näringslösning. När embryot är omkring fem dagar gammalt börjar den komplicerade proceduren att fästa in till livmoderns slemhinna.

Varför fäster inte ägget i livmodern?

Det sker genom ett samspel mellan celler i vävnaden och embryot, bestående av en rad olika signaleringsmekanismer. Det är mycket som ska stämma för att allt ska fungera, och ibland kan man tycka att det är förvånansvärt att det faktiskt fungerar så många gånger. Men det fungerar inte alltid.

Det är bara under en viss tid i cykeln som livmoderslemhinnan är mottaglig för implantation. Det är runt den femte dagen efter ägguttaget eller den spontana ägglossningen. Det kallas implantationsfönstret. I en IVF-behandling försöker man pricka in rätt tid för att optimera chansen. Läkaren tittar även på livmoderns slemhinna för att se att den ser mottaglig ut.

Varför fäster inte ägget i livmodern?

Något annat mycket viktigt som spelar stor roll i implantationen är embryots kvalitet. Det finns många studier som visar hur embryots utveckling korrelerar med chansen att bli gravid. Embryologerna som arbetar i IVF-labbet är duktiga på att följa och bedöma hur embryona ser ut genom de olika utvecklingsstadierna, för att sedan kunna välja ut det embryo som tros ha högst chans till graviditet.

Men allt syns inte utanpå embryot. Många gånger överraskar embryot i både positiv och negativ bemärkelse. Ofta kan ett embryo med hög kvalitet ändå leda till utebliven graviditet eller missfall, medan ett embryo som bedöms ha lägre kvalitet ibland kan leda till en fullgången graviditet.

Många frågor

Det brukar uppstå många frågor i samband med utebliven graviditet om varför det blev som det blev. Det är svårt att hitta svar på de frågorna eftersom det är så många faktorer som spelar in. Det är viktigt att veta, att det ofta behövs ett antal försök innan det lyckas. Innan man sätter igång med IVF eller insemination kan det vara bra att se varje försök som ett delförsök i en behandlingsserie.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Varför fäster inte ägget i livmodern?2019-11-04T15:38:15+02:00

Äggmognadsspruta biverkningar

Olikkönade och samkönade kvinnliga par samt ensamstående kvinnor som har en barnönskan, kan välja IVF som behandlingsmetod för att få chans att bli föräldrar/förälder. IVF kallas också provrörsbefruktning och innebär att ägg befruktas utanför kroppen med mannens eller donerade spermier. Efter det återförs ett befruktat ägg in i livmodern.

Det finns också andra typer av fertilitetsbehandlingar. Ett vanligt exempel är insemination, som är en enklare typ av behandling där äggen inte tas ut, utan där spermierna istället förs in i livmodern och befruktar ägget som lossat från äggstocken.

Äggmognadsspruta biverkningar

Hormoner

Insemination sker ofta i naturlig cykel, vilket innebär att den naturliga ägglossningen prickas in med hjälp av ägglossningstest. Ibland kan en lättare form av hormonstimulering behövas för att kunna genomgå insemination.

Vid IVF genomgår kvinnan en hormonstimulering under ungefär två veckor för att få omkring tio ägg att mogna i äggstockarna. När IVF-läkaren bedömer att äggen nått rätt stadium i utvecklingen planeras för ägguttaget. Inför ägguttaget, närmare bestämt 36 timmar innan, får kvinnan ta en äggmognadsspruta som innehåller hormonet progesteron för att få äggen att genomgå den sista delen i mognadsprocessen. Ägguttaget sker på kliniken innan spontan ägglossning sker.

Äggmognadsspruta biverkningar

Biverkningar

Det är ovanligt med biverkningar vid användning av äggmognadssprutan. Ibland kan dock vissa känna av huvudvärk eller illamående, samt att huden kan bli irriterad vid injektionsstället. Har man symptom och är osäker på vad det beror på är det viktigt att kontakta sin klinik för mer information.

I samband med hormonstimulering kan kvinnan ibland drabbas av OHSS – Ovariellt hyperstimuleringssyndrom. Detta är ovanligt, men sker ibland hos vissa kvinnor på grund av att äggstockarna reagerar för starkt på hormonstimuleringen. Om en kvinna visar sig ha hög risk för OHSS kan ibland läkaren välja att ge en annan typ av äggmognadsspruta än den som oftast används, då dessa sprutor kan ha olika påverkan gällande just överstimulering.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Äggmognadsspruta biverkningar2019-11-04T15:39:31+02:00

Symtom efter embryoåterföring

Embryoåterföring är en del i IVF-behandlingen, och innebär att det embryo som visar sig ha högst kvalitet väljs ut för att återföras till livmodern. Det hela sker genom att embryot dras upp i en tunn slang (även kallat kateter), som av IVF-läkaren förs in i livmoderhålan där embryot placeras. En liten droppe näringsvätska följer med embryot. Vissa läkare använder ultraljud på magen vid återföringen, och vissa använder det inte.

Embryot brukar vara 2,3 eller 5 dagar gammalt när det är dags för återföring. Åldern innebär antal dagar som gått sedan ägget togs ut från äggstocken och befruktades av spermier.

Vid 2-3 dagar brukar embryot bestå av 4-8 celler, och vid dag 5 har embryot ett stort antal celler och befinner sig i blastocyststadiet. Det är i detta stadium som embryot brukar ta sig ur sitt hölje och börja implantera i livmodern slemhinna.

Symptom efter embryoåterföring

Symptom

Embryoåterföringen är vanligtvis en mycket enkel procedur som är helt smärtfri. Vissa kan få en liten blödning på grund av att katetern kommer i kontakt med livmodertappen. Efter embryoåterföring får kvinnan ta ett tillskott av progesteron (gulkroppshormon), för att öka chansen för graviditet. Dessa vagitorier (slidpiller) eller gel, kan ge vissa biverkningar som liknar graviditetssymptom, exempelvis spända bröst och svullnadskänsla över buken.

Symptom efter embryoåterföring

Blödning

Det kan också uppstå en liten blödning omkring den dag då embryot är 5-6 dagar gammalt, vilken kallas implatationsblödning, och det sker när embryot påbörjar implantationen. Det är bara vissa som märker av detta, och det är helt ofarligt.

Skulle det uppstå en större blödning, som liknar en menstruationsblödning, är det viktigt att kontakta sin klinik för att få mer information. Ibland kan blödningar uppstå utan att det påverkar en eventuell graviditet, och ibland kan det vara den vanliga mensblödningen som kommer igång. Ungefär tre veckor efter ägguttaget kan ett graviditetstest tas för att se om behandlingen lyckats.

Om testet är negativt brukar ett samtal eller besök bokas till ansvarig läkare för att diskutera hur man vill gå vidare. Vid positivt test bokas ett besök med ultraljudsundersökning, då fostret mäts och man ser om det finns en hjärtaktivitet. Detta brukar bokas i åttonde graviditetsveckan ungefär. Därefter får man gå vidare till Barnmorskemottagningen (Mödravården) för fortsatt uppföljning av graviditeten.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Symtom efter embryoåterföring2019-11-04T15:39:59+02:00

Att tänka på efter återföring av embryo

Vid en IVF-behandling tas ägg ut från äggstockarna genom att en IVF-läkare punkterar äggblåsorna med en nål, och vätskan innehållande ägget förs över till ett provrör. Äggen tas om hand av embryologerna som sammanför äggen med spermier senare samma dag. Efter några dagar återförs det befruktade ägget (även kallat embryot), till livmodern där det fortsätter att utvecklas. När embryot är ungefär 5-6 dagar tar det sig ur sitt skyddande hölje och börjar implantera i livmoderväggens slemhinna.

Återföringen

Själva återföringen av embryot sker oftast dag 2, 3 eller 5 efter ägguttaget. Vid dag 2-3 består embryot av 4-8 celler, och vid dag 5 består det av ett stort antal celler och befinner sig i blastocyststadiet. Det är då cellerna förändrats och blivit två olika typer av celler. En som ska bilda hinnor och moderkaka, och en som ska bilda själva fostret.

Att tänka på efter återföring av embryo

Återföringen sker genom att embryologen och läkaren valt ut det embryo som visat sig ha högst kvalitet, och därmed bedöms ha högst chans till graviditet. Endast ett embryo återförs (i undantagsfall två) till livmodern. Embryot dras upp i en liten smal slang som läkaren för in i livmoderhålan. Där placerar läkaren embryot tillsammans med en liten mängd näringslösning som följer med. Om embryot är 2-3 dagar gammalt, får det vänta ett par dagar innan det kan börja fästa in till slemhinnan. Om embryot är 5 dagar gammalt börjar implantationen relativt snart.

Ska man tänka på något?

Efter återföringen av ett embryo ska man försöka leva som vanligt. Det kan kännas svårt och jobbigt känslomässigt, och många tycker att den här tiden är den svåraste under behandlingen, att just bara vänta.

Motion är alltid bra, men extrem träning, som exempelvis maratonlopp ska undvikas. Alkohol och rökning ska också undvikas. Kroppen ska sköta sitt, både embryo och livmoder ska utvecklas tillsammans och göra sitt bästa för att det ska bli en graviditet. Efter ungefär tre veckor kan ett graviditetstest tas. Oavsett resultat är det viktigt att ringa till sin klinik och meddela hur det gick, för att boka in eventuellt uppföljningssamtal. Om testet är positivt bokas en ultraljudsundersökning in, i omkring åttonde graviditetsveckan.

Att tänka på efter återföring av embryo

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Att tänka på efter återföring av embryo2019-11-04T15:40:26+02:00

Åldersgräns insemination Sverige

Insemination är en fertilitetsbehandling (även kallat assisterad befruktning) som innebär att spermier förs in i livmodern i samband med ägglossning. Spermierna tar sig sedan själva mot ägget som kommer från äggstocken genom äggledaren. Befruktning sker i äggledaren och efter några dagar implanterar det befruktade ägget förhoppningsvis i livmoderns slemhinna.

Insemination utförs på IVF-kliniker i Sverige, dels på privata och dels på sjukhuskliniker. Det kan ske med makes/sambos spermier, eller med donerade spermier.

Åldersgräns insemination Sverige

Insemination med donerade spermier är en vanlig metod för samkönade kvinnliga par eller ensamstående kvinnor som har önskan om att bli föräldrar/förälder. För lesbiska har metoden varit tillåten att utföra i Sverige sedan 2005, och för ensamstående kvinnor sedan 2016. Insemination med donerade spermier kan också vara ett alternativ för de olikkönade par där mannen saknar egna spermier.

Hur gammal får man vara?

Fertiliteten minskar med åldern för både män och kvinnor. Det är dock mest markant hos kvinnan, där man ser en kraftig försämring av fertiliteten efter 35 år och framåt. Skillnaden mellan män och kvinnor beror på att kvinnans ägg finns i äggstockarna sedan födseln medan mannens spermier nybildas kontinuerligt i testiklarna.

På grund av att åldern spelar en stor roll, så sätter många svenska kliniker åldersgränsen för kvinnor att genomgå insemination till omkring 43 år. Detta gäller privatkliniker, alltså när man själv finansierar sin behandling. Gränsen är densamma som gäller för IVF-behandling.

Åldersgräns insemination Sverige

Inom landstinget kan man få hjälp med upp till 6 inseminationsförsök om de kriterier landstinget har uppfylls. Åldersgränsen är dock betydligt lägre jämfört med privatbehandlingar – det vanligaste är att kvinnan inte får ha fyllt 40 år. För män brukar gränsen ligga på max 55 år. I andra länder kan andra åldersgränser gälla, vilket innebär att många väljer att göra fertilitetsbehandling utomlands.

Alla är olika

Fertiliteten kan skilja sig mycket från individ till individ. Det är därför viktigt för alla som önskar bli föräldrar genom assisterad befruktning, att så snart som möjligt boka tid med en läkare som är specialist inom fertilitet för att få en uppfattning om hur stor chansen att bli gravid är.

Genom den fertilitetsutredning man genomgår innan behandlingen startas, får man oftast svar på vilka förutsättningar för eventuell graviditet som finns. Kvinnans äggstockar undersöks med ultraljud och blodprover tas för att visa hormonnivåer i kroppen. Läkaren undersöker också om det finns passage i äggledarna, vilket är en förutsättning för att en inseminationsbehandling ska kunna lyckas.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Åldersgräns insemination Sverige2019-11-04T15:45:18+02:00

Insemination Sverige – regler

Insemination är en fertilitetsbehandling som innebär att spermier förs in i livmodern i samband med ägglossning.  Spermierna kan antingen vara från den blivande pappan, eller från en spermadonator.

Insemination med donerade spermier

I Sverige har det sedan länge varit tillåtet med insemination med donerade spermier för heterosexuella par där mannen saknar egna spermier. Från och med år 2005 blev det även tillåtet för lesbiska par att genomgå donatorinsemination och 2016 dessutom för ensamstående kvinnor.

Insemination Sverige Regler

Alla behandlingar med donerade könsceller har i Sverige tidigare bara varit tillåtet för universitetskliniker att utföra. På grund av långa väntetider för att påbörja behandling valde många par och kvinnor att åka utomlands för behandling. Sedan 2016 utför privata kliniker insemination med donerade spermier, vilket har  reducerat köerna och ökat tillgängligheten.

Lagen i Sverige tillåter endast insemination med ”öppna” donatorer, vilket innebär att donatorns identitet är känd. Det blivande barnet har alltså rätt att kunna ta reda på information om sitt ursprung genom att i mogen ålder kunna få uppgifter om donatorns identitet.

Utredning

För att få genomgå insemination med donerade spermier behöver paret/kvinnan genomgå en utredning som består av en medicinsk del och en psykosocial del. Den medicinska delen innebär att en läkare bedömer förutsättningarna för paret/kvinnan att bli gravida. Det sker bland annat genom undersökning av livmoder och äggledare samt blodprovstagning. Den psykosociala delen består av att paret/kvinnan får träffa en beteendevetare, och detta är en del som är obligatorisk enligt lagen för att få genomgå behandling med donerade könsceller.

Insemination Sverige Regler

En viktig del i detta samtal är att prata om det som tidigare nämnts – donatorns öppna identitet, hur man talar om för ett barn varifrån han/hon kommer, och att det underlättar att göra det i tidig ålder. Man talar också om livssituationen i stort, föräldraskap och det sociala nätverket omkring patienten.

Landstinget

I Sverige kan man genom landstinget få hjälp att bli föräldrar genom upp till 3 försök med IVF eller 6 försök med insemination om de kriterier som landstinget har uppfylls. På privata kliniker betalar patienten själv för behandlingen, vilket en del väljer av olika anledningar. Exempel kan vara att man inte vill vänta om kön är lång inom landstinget eller att landstingets kriterier inte uppfylls.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Insemination Sverige – regler2019-11-04T15:47:53+02:00

Vad kostar provrörsbefruktning i Sverige?

IVF (provrörsbefruktning) och andra typer av fertilitetsbehandlingar kan finansieras på olika sätt. Vissa par/patienter får remiss till reproduktionsmedicinska centra på sjukhus för behandling, vilket bekostas helt av landstinget, och vissa betalar själva (privat) för sin behandling.

Landstinget

För landstingsfinansierad behandling gäller att paret/patienten ska uppfylla de kriterier som ställs av landstinget, vilket handlar om bland annat ålder och ifall man har barn sedan tidigare. Kriterierna kan variera något mellan de olika landstingen i Sverige. Vanligtvis har man rätt till upp till tre behandlingar ifall kraven uppfylls.

Vad kostar provrörsbefruktning

Privat finansiering

Vid privatfinansierad behandling går paret/patienten tillsammans med läkaren igenom de olika alternativ som finns för betalning. Detta görs i samband med första besöket då behandlingen planeras. Ofta finns det flera sätt att lägga upp den ekonomiska biten, antingen genom att betala för en behandling i taget (enstaka behandling) eller om man vill betala för 2 eller 3 behandlingar som en ”paket”-lösning.

En enstaka IVF-behandling brukar kosta mellan 35 000 – 40 000 kr i Sverige. Ifall man vill betala för tre behandlingar direkt, ligger priserna för detta på omkring 65 000 – 80 000 kr. Paketbetalningar brukar fungera så att behandlingsserien avslutas då en av behandlingarna gett upphov till barn. Detta innebär alltså att ifall man får ett barn på första försöket så har man inga innestående försök kvar utan då är alla behandlingar avslutade. Många upplever att det tar bort en del av känslan av press när man vet att man har tre försök på sig att lyckas.

Vad kostar provrörsbefruktning

Ifall det vid återföringsdagen finns mer än ett embryo med god kvalitet kan de övriga frysas ner, och då tillkommer en kostnad för frysförvaringen. Dessa embryon kan användas för eventuellt framtida försök. När dessa embryon ska tinas och återföras brukar det kosta mellan 15 000 – 20 000 kr. Graviditetsresultaten för återföring med frysta/tinade embryon är i nivå med återföring av färska embryon.

Delbetalning

De flesta kliniker erbjuder möjlighet att delbetala sina behandlingar, vilket förenklar betalningen för många. Det brukar finnas olika alternativ genom samarbete med banken där man kan slå ut behandlingskostnaden på 6-12 månader utan ränta. Ibland går det även att välja längre avbetalningsplan, men med en ränta som läggs på kostnaden.

När det är bestämt vilket alternativ av betalning som är aktuellt skrivs alltid ett avtal mellan kliniken och paret/patienten. Detta avtal är viktigt för båda parter för att veta vad som ingår i kostnaden.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Vad kostar provrörsbefruktning i Sverige?2019-11-04T15:49:16+02:00

Singel insemination – hur fungerar det?

Från och med 1 april 2016 blev det i Sverige lagligt för kliniker att utföra insemination med donerade spermier för ensamstående kvinnor. Innan dess åkte många svenska kvinnor till Danmark och andra länder för att genomgå denna behandling.

Donatorn

Enligt lagen om genetisk integritet är alla spermadonatorer som används i Sverige för insemination och IVF ”öppna”, vilket innebär att identiteten är känd. Alla barn som föds har rätt att veta varifrån de kommer. Rent praktiskt så betyder det att när barnet som kommit till genom behandlingen nått en mogen ålder har han eller hon rätt att få information om donatorns identitet.

Det är förälderns/föräldrarnas ansvar att berätta för barnet, gärna i tidig ålder, så att barnet sedan själv kan välja ifall han eller hon vill ta reda på informationen om donatorn.

Singel Insemination

Utredning

Inför en insemination med donerade spermier görs en utredning av en läkare, då förutsättningarna att bli gravid samt att ta hand om ett barn bedöms. Läkaren har ansvar att utreda om kvinnan har de medicinska såväl som de psykologiska och sociala förutsättningarna för att genomgå en behandling samt för att ge en trygg uppväxtmiljö för det blivande barnet. Inför en behandling med donerade könsceller finns också lagliga krav på att en psykosocial utredning ska göras av en beteendevetare. När båda dessa delar av utredningen är godkända kan kvinnan gå vidare till att planera själva behandlingen tillsammans med en läkare.

Inseminationen

Donatorinseminationen kan utföras på ett reproduktionsmedicinskt centrum på ett sjukhus (inom landstinget) eller på en privatklinik. Beroende på om kvinnan har regelbundna menstruationscykler eller inte, finns olika sätt att behandlas. Detta planerar läkaren som ansvarar för behandlingen.

Om cyklerna är regelbundna kan ägglossningen prickas in med hjälp av ägglossningstest. Ifall cyklerna är oregelbundna kan en lättare hormonstimulering vara till hjälp. Själva inseminationen utförs vanligtvis samma dag som ägglossningen sker eller dagen efter.

Singel Insemination

När det är dags för inseminationen förs spermierna in i livmodern med hjälp av en tunn plastslang. Proceduren utförs av en läkare eller barnmorska. Detta brukar vara helt smärtfritt och är över på några minuter.

Spermierna simmar sedan genom livmodern och därefter upp genom äggledarna där de möter ägget som släppt från äggstocken. Om befruktning sker implanterar ägget sedan i livmoderväggen ca 5 dagar efter ägglossningen. Omkring tre veckor senare tas graviditetstestet och då vet man om behandlingen lyckats eller inte. Det är bra att vara beredd på att det många gånger behövs flera inseminationsförsök innan det lyckas.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Singel insemination – hur fungerar det?2019-11-04T15:52:35+02:00

Hur många ägg har en kvinna?

När ett foster utvecklas under graviditeten bildas alla organ i ett tidigt skede. Redan under de första tre månaderna är organen, inklusive de inre könsorganen (äggstockar och testiklar) på plats. Under resten av graviditeten växer de och utvecklas färdigt.

När ett barn med könskromosomerna XX föds, finns äggstockarna fullt utvecklade i nedre delen av buken, innehållande tillsammans ca 1 miljon omogna ägg. Dessa omogna ägg kallas även för ägganlag.

Hur många ägg har en kvinna

Antalet omogna ägg i äggstockarna minskar med tiden, och vid puberteten finns det ungefär 400 000 ägganlag kvar. Varje dag påbörjar ett flertal ägganlag en mognad – med målet att få fram ett moget ägg som är redo att kunna bli befruktat av en spermie.  Utvecklingen från ett omoget ägg till ett fullt moget ägg tar ca 3 månader. Vid ägglossningen, som styrs av hormonsignaler från hypofysen, spricker äggblåsan så att den mogna äggcellen kommer ut på äggstockens yta. Ägget fångas upp av äggledarens tratt för att transporteras in i äggledaren.

Finns det aktiva spermier i äggledaren kan det ske befruktning, då äggcellen fertiliseras och ett embryo utvecklas. Embryot rör sig sedan långsamt, under flera dagar, mot livmodern för implantation i livmoderns slemhinna.

Alla de ägg som inte når den mogna fasen (>99%) tillbakabildas i äggstocken under olika mognadstadier. Totalt är det ungefär 400 st ägg når det mogna stadiet och släpps från äggstocken vid ägglossningen under kvinnans fertila period.

Vanliga missförstånd

Många tror att om man använder preventivmedel ”sparas” de omogna äggen i äggstockarna och man kan på så vis förlänga sin fertila period. Detta stämmer inte, då ett stort antal ägg förbrukas varje månad trots preventivmedlet.

Det är inte heller så att man förbrukar ett stort antal ägg vid stimulering för äggfrysning eller IVF. Det som sker är istället att ett antal äggceller räddas, genom de högre hormondoserna, från att tillbakabildas. Det finns därför ingen risk för tidigare menopaus, även efter genomgång av flera IVF- eller äggfrysbehandlingar.

Ålderfaktor

Vid ungefär 35 års ålder börjar kvinnans fertilitet sjunka relativt snabbt, vilket beror på att antalet omogna ägg i äggstockarna försvinner i allt snabbare takt.  Kvaliteten på äggen försämras också med åldern, vilket kan medföra att det blir svårare att bli gravid och att risken för missfall ökar.

Undersökningar för att mäta äggreserven (antalet omogna äggceller)

Det finns inget direkt och helt säkert sätt att mäta äggreserven. Däremot kan man få en relativt bra uppskattning av äggreserven genom ultraljud och ett hormontest. Vid ultraljud kan läkaren räkna antalet antrala folliklar (halvstora äggblåsor) och med denna mätning få en uppfattning om äggreserven. Vid en blodprovstagning för att uppskatta äggreserven, mäter man nivån av ett hormon som heter AMH – Anti Mülleriskt Hormon.

Hur många ägg har en kvinna

Utredning

Om man försökt bli gravid under en period, utan att lyckas, kan man boka tid till en läkare för att göra en fertilitetsutredning. Då undersöker läkaren både kvinnan och mannen för att se om man kan hitta någon orsak till infertiliteten. Det är vanligt att det kan ta lite tid att bli gravid, så för de par där kvinnan är under 35 år så bör man försöka ett år innan man påbörjar en utredning. Är kvinnan över 35 år kan tid bokas efter att paret har försökt i minst 6 månader. Fertilitetsutredning görs på gynekologiska öppenvårdskliniker och IVF-kliniker.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Hur många ägg har en kvinna?2019-11-04T15:53:02+02:00

Ägglossning efter missfall

Missfall

Att få ett missfall innebär att graviditeten inte är livskraftig. Den absolut vanligaste orsaken till missfall är att fostrets kromosomer inte är normala.

Missfall är vanligt och sker oftast innan graviditetsvecka 12. Andelen missfall är ca 20 % av konstaterade graviditeter. Ju äldre kvinnan är desto högre blir också risken för missfall. Man har också konstaterat att enbart ca en tredjedel av alla tidiga embryo har rätt kromosomuppsättning för att kunna utvecklas till en frisk människa.

Ägglossning efter missfall

Känslomässiga aspekter på missfall

Det kan vara känslomässigt smärtsamt att gå igenom ett missfall för alla inblandade. Ifall man har behov av att prata med någon utomstående, exempelvis en kurator, så erbjuder de flesta barnmorskemottagningar eller gynekologkliniker hjälp med detta.

Många oroar sig över att de har gjort något fel som kan ha orsakat missfallet. Lyckligtvis är det mycket få saker som framkallar missfall. Äter man vanlig husmanskost och lever ett vanligt hälsosamt liv behöver man inte oroa sig över att ha ”gjort något fel”.

Tecken på missfall

Vanligtvis uppstår en riklig blödning och det kan i omgångar komma ut klumpar som består av slemhinna och hinnor. Blödningen minskar successivt och upphör efter någon vecka. Vanligen stöter kroppen ut missfallet av sig själv och det behövs oftast ingen annan åtgärd än att ha tålamod och vänta ut missfallet.

Efter missfallet kan det ta lite tid, men ägglossningen brukar komma igång några veckor efter att blödningar upphört. Att det tar tid beror på att graviditetshormonet måste försvinna helt ur kroppen innan hormonbalansen tillåter att ägglossningen startar om. Om man haft ett missfall så är det inte högre risk att få missfall igen.

När kan man försöka bli gravid igen?

För många känns det viktigt att så snart som möjligt försöka att bli gravid igen. Innan man försöker igen är det bra att veta att den tidigare graviditeten är helt avslutad genom att graviditetstestet är negativt. Test finns att köpa på apoteket eller i matvarubutiken. Om testet är negativt, och man känner sig redo, finns inga hinder att försöka.

Ägglossning efter missfall

IVF och missfall

Missfall är lika vanlig oavsett hur graviditeten kommit till. Om man haft missfall efter IVF och vill starta en ny behandling är det bra att vänta en cykel innan hormonstimuleringen påbörjas. Det innebär att man bör ha en normal mens mellan en missfallsblödning och start av ny behandling. Anledningen är att säkerställa att livmoderslemhinnan inte är irriterad av missfallet samtidigt som blödningen är ett kvitto på att hormonnivån återgått till det normala.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Ägglossning efter missfall2019-11-04T15:53:28+02:00
Load More Posts