Svårt att bli gravid – den biologiska klockan

Att bli med barn är någonting som allt för många tar för givet. Man vet dock att omkring 10 till 15 % av alla par kommer att ha svårigheter att bli gravida. I vissa fall kan det bero på att man helt enkelt väntar för länge innan man börjar försöka skaffa barn. I vårt samhälle är det så mycket man ska hinna med innan det är dags för familj och barn. Man ska helst ha läst på högskolan, ha gjort karriär och kanske rest både hit och dit innan man slår sig till ro.

Baksidan med dagens livsstil

I våra storstäder råder idag också bostadsbrist, något som gör att man dröjer ytterligare med att skaffa barn. Läget känns aldrig liksom riktigt rätt, och vem kan ens tänka på familj när man bor i en etta hyrd i andra hand? Men detta väntande har också en baksida som få är medvetna om. I dag har många, även högutbildade, en mycket bristande insikt i hur den biologiska klockan fungerar. Många tror att kvinnans fertilitet är oförändrad ända fram till 40 års åldern. Man har också en övertro på att man ska kunna få hjälp med IVF. Och många inser alldeles för sent att det faktiskt finns en åldersgräns även för denna behandling.

Svårt att bli gravid

Sjuksköterskan hjälper till med bokning av läkarbesök.

Biologiska klockan tickar snabbare än du tror

Till skillnad från vad många tror börjar fertiliteten i själva verket att sjunka redan efter 30. Vid 35 års ålder tar denna nedgång fart och efter 40 år har många mycket svårt för att bli gravida, även med hjälp av IVF. Detta är alltså långt innan klimakteriet, vilket många tror är punkten då fertiliteten upphör när den i själva verket har upphört kanske tio till femton år tidigare. Naturligtvis finns fortfarande chansen till en spontan graviditet även i 40-årsåldern. Men sannolikheten att det ska lyckas är tyvärr mycket låg – trots vad du kanske läser i media.

Svårt att bli gravid orsaker

Tillsammans med läkaren planeras hur eventuell behandling läggs upp.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T16:09:05+00:00