Ägglossning

I normala fall sker ägglossning en gång per menscykel och inträffar ungefär 14 dagar före nästa mens. Det innebär att tiden för ägglossning är beroende på längden på din menscykel. Har du en längre menscykel så kommer ägglossningen senare än om du har en kortare.

Ägglossning

Kvinnan är bara fertil inom 24 timmar efter ägglossningen vilket innebär att det finns väldigt lite tid för dig som önskar bli gravid, och det kan vara svårt att pricka in rätt dagar av menscykeln. Mannens sperma kan dock överleva inuti kvinnan i upp till två dygn, vilket är orsaken till att par som vill bli gravida rekommenderas att ha sex varannan dag kring tiden för ägglossning. Gör man det ökar man sannolikheten för att levande spermier ska finnas i livmodern och äggledaren då ett ägg passerar.

Menscykeln i korthet

Minns du biologilektionerna i skolan? Risken är stor att du antagligen har förträngt alla krångliga namn på hormoner som spelar in i kvinnans menscykel. Här kommer en liten uppdatering, utan krångliga ord:

Äggen finns i dina äggstockar och i början av din menscykel växer ett av äggen till och mognar. Det betyder att det är redo att bli befruktat av en spermie. När ägglossningen närmar sig börjar kroppen producera ett hormon som heter östrogen. Östrogenet får slemhinnan i livmodern att tillväxa och skapar samtidigt en bra miljö för spermierna. För att ägglossningen skall ske krävs en stegring av hormonet LH. När ägglosnningen skett transporteras ägget till livmodern genom äggledarna. Blir ägget befruktat kommer det sedan att fästa vid livmoderväggen och en normal fosterutveckling tar sin början. Sker inte befruktning stöts ägget ut tillsammans med livmoderväggens slemhinna och du får istället din mens.

Ägglossning

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T16:01:29+00:00