Äggfrysning – hur går det till?

Att frysa in ägg är en ganska komplicerad process. På grund av äggcellens storlek är den mycket skör och därför har det länge varit omöjligt att frysa in annat än befruktade ägg (embryon), som är tåligare. I dagsläget har forskningen gått framåt och det är nu möjligt att frysa ner äggceller på flera olika platser i världen. I Sverige var Nordic IVF i Göteborg först med denna banbrytande teknik och sedan 2011 har man kunnat erbjuda kvinnor att få sina ägg frysförvarade på kliniken. I dagsläget hittar du denna teknik på fler kliniker runt om i landet.

Såhär går det till

Mogna ägg plockas ut ur äggstocken på samma sätt som vid IVF,och fryses ned med något som kallas för Vitrifikation. Denna metod består av två steg. Det första steget är att dra ut vätskan ur cellen. Det andra steget handlar sedan om att förändra cellen från flytande till fast form. Hela processen sker på bara ett ögonblick och innebär att inga skadliga iskristaller hinner bildas inuti äggcellen.

Äggfrysning

Varför ska du frysa in ägg?

Det finns flera anledningar till att en kvinna vill frysa in sina ägg. Det kan handla om kvinnor som löper risken att hamna tidigt i klimakteriet, antingen på grund av ärftliga faktorer eller på grund av cancerbehandling. Det kan också handla om att kvinnan måste genomgå behandlingar som gör att barnafödandet måste skjutas flera år på framtiden, kanske så långt att en bristande äggreserv kan tänkas bli ett problem. Det är också fullt möjligt att frysa in ägg för framtiden i de fall där kvinnan vill ha barn senare i livet men just för ögonblicket inte befinner sig i en situation där detta är möjligt.

Äggfrysning kostnad

Att veta om denna valmöjlighet kan ta bort mycket stress för dig som vill studera och göra karriär innan du bildar familj, eller bara för att garantera att möjligheten finns om något skulle inträffa.

Boka tid för rådgivning

https://xn--fertilitetsrd-0fb.se/
augusti 2019
mån tis ons tor fre
29303112
56789
1213141516
1920212223
2627282930
2018-09-13T14:49:42+00:00