Försöka bli gravid – vill bli gravid

Ni har kanske försökt ett tag, utan några resultat. Det kan trots allt ta mycket lång tid att bli gravid och i många fall beror detta tyvärr på att allt för många av svenska par väntar alldeles för länge eller lever ett alldeles för hektiskt liv. Att försöka bli med barn är inte så enkelt som det låter och har kvinnan passerat 35 års ålder så sjunker fertiliteten snabbt. Men finns det då några knep att ta till för dig som gärna vill ha barn? Det finns faktiskt en del saker som kan påverka chanserna som är bra att tänka på och som kan värt att ta till.

varför blir jag inte gravid?

Att bli gravid

För att öka chanserna att bli gravid ska du försöka att tajma in försöket. Ägglossningen sker normalt 12-16 dagar (i snitt 14 dagar) före nästa mens. Störst chans att bli gravid har du två dagar före ägglossningen. Det är alltså lättare att bli gravid då. Ett annat sätt för att få in tajmingen är att använda ägglossningstester som märker när LH (luteiniserande hormon) börjar att utsöndras eftersom äggen vanligtvis lossnar 24 till 36 timmar efter detta. Spermier kan vara aktiva upp till fem dagar i kvinnans kropp vilket innebär att samlaget inte behöver ske i ”exakt rätt tid”.

Vitaminer

Det finns forskning som visar att vitaminen folsyra är viktig för fertiliteten både hos kvinnor och män. Folsyra är sedan viktigt genom hela graviditeten för att förebygga ryggmärgsbråck och andra fosterskador hos barnet. E-vitaminer kan också ha betydelse, både för fertiliteten och för lusten.

Kosten

Övervikt, både hos mannen och kvinnan, minskar chanserna när ni försöker bli gravida. Därför är en hälsosam kost en viktig del av behandlingen och någonting ni enkelt kan börja med på egen hand långt innan någon eventuell utredning. Undvik socker, snabba kolhydrater, transfetter, lightprodukter och alkohol och dra ner på intaget av kaffe. Satsa istället mer på frukt och grönsaker. Röker du så är det verkligen hög tid att sluta med det nu.

Läkemedel

Äter du läkemedel och samtidigt upplever att du har svårt att bli med barn så ska du diskutera detta med din läkare. Vissa läkemedel kan göra det svårare om du försöker bli gravid. Detta gäller framför allt så kallade antiinflammatoriska läkemedel och värktabletterna Magnecyl, Albyl, Treo och Ipren.

Tips för att bli gravid

  1. 500 mikrogram folsyra per dag kan öka chanserna till fertiliteten mycket och kan dessutom minska fosterskador i centrala nervsystemet
  2. Ät mer frukt och grönsaker – det är dessutom bra att börja vänja dig om du ändå ska föregå med gott exempel för barnet när han eller hon kommer
  3. Det är bra att konsumera ordentligt med D-vitamin (rekommenderad dos)
  4. Omättat fett och långsamma kolhydrater är bra att ha i sin kost i allmänhet – men framförallt för dig som vill bli gravid
  5. Sluta att röka och dricka alkohol & kaffe
  6. Unna dig själv mörk choklad – det är både gott och nyttigt
  7. Kom igång med träningen – gör inte bara ett nyårslöfte utan ta faktiskt tag i det.
  8. Tona ner stressen – man lever bara en gång och då det är dumt att stressa sig igenom livet. Det kan dessutom ha en negativ påverkan på dina chanser att bli gravid.
  9. Undersök om du har endometrios – sjukdomen som innebär att livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern.

Maxa chansen att bli gravid

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T16:13:16+00:00