Insemination av ensamstående kvinnor och samkönade par

Sedan en lagändring skedde 2005 är det möjligt för samkönade par att genomgå insemination i Sverige. Det blev även tillåtet för ensamstående kvinnor att insemineras den första april 2016. Tidigare har enda möjligheten varit att åka till Danmark för att få behandling, något som förstås varit mycket dyrt och omständligt och därför inget som vem som helst kunnat göra. Lagändringen för ensamstående kvinnor 2016 innebär en mycket större frihet för dem som önskar barn men som inte har någon manlig partner.

Insemination

Metoden insemination har funnits länge. Kortfattat går hela processen ut på att man för in spermier i kvinnans livmoder i samband med ägglossning, för att möjliggöra en graviditet. Tekniken används både för ensamstående kvinnor, samkönade par och heterosexuella par där mannen saknar, eller har mycket liten, spermieproduktion.

Insemination

Spermier frysförvaras i flytande kväve.

Hur går det till?

Precis som vid alla andra assisterade befruktningar görs först en infertilitetsutredning, även på ensamstående och samkönade. Detta för att säkerställa att det inte finns några hinder och att metoden verkligen kommer att fungera.

De spermier som ska användas väljs ut ur noggrann testade och utvalda donatorer och prepareras när de förbereds för inseminationen. Det ökar chanserna till graviditet eftersom det avlägsnar orörliga spermier redan innan de förs in i slidan, eller direkt i livmodern (så kallad intrauterin insemination).

Insemination ensamstående

Spermier analyseras under mikroskop.

Chanserna att bli gravid är lite högre än på naturlig väg eftersom tillfället optimeras, genom att ägglossningen prickas in, men det finns förstås inga garantier för att processen ska resultera i graviditet.

I vissa fall kan kvinnan eller paret vara i behov av IVF (provrörsbefruktning) där man genom hormonstimulering ökar antal mogna ägg i äggstockarna, plockar ut dessa och befruktar i ett IVF-laboratorium för att sedan återföra till livmodern efter några dagars odling. IVF med donerade spermier är i nuläget endast tillåtet på universitetssjukhusen i landet, och inte hos privata IVF-kliniker.

Boka tid för rådgivning

https://xn--fertilitetsrd-0fb.se/
september 2019
mån tis ons tor fre
2627282930
23456
910111213
1617181920
2324252627
301234
2018-09-13T15:02:13+00:00