När sker befruktning?

Ägglossning

Ägglossningen sker ungefär 14 dagar efter mensens första dag om kvinnan har 28-dagars menstruationscykler. Detta brukar man kalla cykeldag 14. Om man är osäker på när ägglossningen sker, finns det hjälp att få genom att använda ägglossningstest. Dessa finns att köpa på apoteket. Det finns också olika symtom som tyder på ägglossning.

Det är långtifrån alla kvinnor som har regelbundna cykler, och ibland kan det behövas en lättare hormonstimulering som hjälp för att öka chansen att bli gravid. Detta är något som en specialistläkare inom gynekologi kan hjälpa till med.

Vid ägglossningen genomgår ett flertal ägganlag i äggstockarna en mognadsprocess för att få fram ett ägg som slutligen är moget och redo att befruktas. Detta ägg lossar då från sin äggblåsa och fångas upp av äggledaren. De övriga äggen som inte genomgår ägglossning tillbakabildas och är därmed förbrukade.

När sker befruktning?

Befruktningen

Befruktning, eller fertilisering, kallas det moment då spermien tar sig in i ägget. Spermien har en halv uppsättning av kromosomer (DNA) med sig från mannens arvsmassa, och i ägget finns en halv uppsättning av kvinnans. Dessa förs samman och bildar en hel uppsättning av kromosomer som tillhör det blivande fostret.

När spermier passerat livmoderhalsen (cervix), antingen efter samlag eller efter en inseminationsbehandling, simmar de genom livmodern mot äggledarna. Ägget, som vid ägglossning släpper från äggstocken, rör sig mot livmodern genom äggledaren.

För att chansen att bli gravid ska optimeras är det lämpligt att ha samlag från några dagar innan ägglossningen är beräknad tills en dag efter. Spermierna kan leva upp till en vecka, medan ägget endast kan bli befruktat under ca 12-24 timmar efter ägglossningen.

När sker befruktning?

Ägget möter spermierna i äggledaren och det är bara den första spermien som släpps in i ägget. När den har passerat äggets hölje så förändras strukturen så att inga fler spermier släpps igenom. Detta sker samma dag eller dagen efter ägglossningen.

Ungefär ett dygn efter att ägget befruktats av spermien, delas äggcellen i två celler. Ägget kallas nu embryo och fortsätter att dela sig. Efter 5-6 dagar bildar embryot en blastocyst. Blastocysten har två typer av celler; trofektodermet som omger hela embryot och kommer bilda moderkaka och fosterhinnor, samt den inre cellmassan som kommer bilda själva fostret. Blastocysten har fortfarande sitt hölje kvar, men i detta stadium öppnas det upp. Embryot är nu i livmoderhålan där slemhinnan har vuxit till för att embryot ska kunna implantera.

Vid själva implantationen kan vissa kvinnor märka av en liten blödning som kallas implantationsblödning, vilken är helt ofarlig.

Boka tid för rådgivning

https://xn--fertilitetsrd-0fb.se/
juni 2019
mån tis ons tor fre
2728293031
34567
1011121314
1718192021
2425262728
2018-10-08T09:30:22+00:00