IVF-behandling

IVF står för In Vitro Fertilisering (In= i, Vitro= glas, Fertilisering= Befruktning) och kan kort beskrivas som att ägget befruktas av spermier utanför kroppen. En av fördelarna med metoden är att den kan användas vid alla typer av infertilitet oavsett om den är manlig, kvinnlig eller oförklarad.

ivf steg för steg

Barnmorskan går igenom hur hormoninjektionerna tas

All IVF-behandling börjar med en undersökning där både du och din partner får redogöra för era hälsotillstånd, vilka läkemedel ni tar eller har tagit, eventuell rökning eller drogmissbruk och tidigare sjukdomar. Dessutom undersöks kvinnan med ultraljud. Detta ultraljud görs bland annat för att utesluta några fysiska orsaker till infertiliteten och även för att undersöka hur stor äggreserven är. För att kunna genomgå IVF får denna inte vara för liten. Skulle det vara fallet så kan inte IVF genomföras.

Samtidigt undersöks även mannen. Främst fokuserar man på antal, simförmågan och rörligheten hos spermierna men man gör även undersökningar för att utesluta att problemen beror på något fysiskt hinder hos mannen.

Hormonbehandling inför IVF

När undersökningar och provtagningar är klara och läkaren, tillsammans med er, bestämt att IVF är den rätta behandlingen att prova så följer en hormonbehandling av kvinnan. Det innebär att kvinnan tar kroppsegna hormoner för att stimulera fram fler mogna ägg än normalt vid ägglossningen samtidig som hon får en antagonist för att hindra spontant ägglossning och att man förlorar de stimulerade äggen.

Läkaren kontrollerar sedan storleken på äggblåsorna efter ungefär en vecka och i vissa fall kan det bli flera ultraljudsundersökningar, medan det i andra fall räcker med någon enstaka undersökning. När läkaren sedan bedömt att blåsorna är tillräckligt stora ges en sista spruta som innehåller human chorionic gonadotropin (hcg), som gör äggen är redo att plockas ut.

IVF-behandling

I IVF-labbet tar man hand om ägg och spermier.

Äggen plockas ut med en tunn nål genom slidväggen. Samma dag lämnar mannen ett spermaprov som prepareras inför fertilisering. Ägg och spermier läggs i en odlingsskål där befruktningen sker. Om spermierna inte är tillräckligt många, eller har svårigheter att ta sig framåt av egen kraft, kan de injiceras in i ägget. Detta kallas mikroinjektion eller ICSI. Efter några dagars odling av de befruktade äggen återförs det embryo som bedöms ha den högsta chansen till graviditet.

Viktigt att tänka på

En sak som kan påverka om det ens går att göra en IVF-behandling är kvinnans ålder. Ju äldre kvinnan är desto mindre äggreserv finns och det är något som är bra att ha i åtanke när ni funderar på att söka för en IVF-behandling.

Boka tid för rådgivning

https://xn--fertilitetsrd-0fb.se/
april 2019
mån tis ons tor fre
12345
89101112
1516171819
2223242526
2930123
2018-09-13T14:59:32+00:00