Provrörsbefruktning

Vad är egentligen provrörsbefruktning? Provrörsbefruktning är det namn som används i dagligt tal för att beskriva det som annars kallas för IVF, eller In Vitro Fertilisering. Det innebär att ägget befruktas utanför kroppen, där spermien antingen kan simma och fästa till ägget av sig själv (konventionell IVF) eller att spermien injiceras in i ägget (IVF med ICSI, intra-cytoplasmatisk spermieinjektion). När äggcellen har befruktats och delat sig så har ett embryo uppkommit. Detta förs sen in i livmodern vid sk. embryo transfer (ET).

provrörsbefruktning hur går det till

En spermie injiceras in i ett ägg, sk mikroinjektion.

Första provrörsbarnet

IVF har funnits sedan 1978 då det första provrörsbarnet i världen föddes i England efter ett långt forskningsarbete av Sir Bob Edwards. Bob Edwards belönades senare med Nobelpriset i fysiologi och medicin för sitt pionjärarbete. Proceduren betraktades först dock med viss skepsis men har idag blivit den viktigaste infertilitetsbehandlingen och mer än 3% av alla barn i Sverige föds efter IVF.

Början och fortsättning i Sverige

I Sverige föddes det första IVF barnet 1982 vid Sahlgrenska sjukhuset och behandlingen blev mer allmänt använd i Sverige från början av 90-talet. I början var det mycket långa köer för att få IVF och landstingen i Sverige erbjöd olika många (1-3) IVF försök och hade även olikheter i max-åldern hos kvinnan vid offentligt finansierad IVF. Denna högsta ålder för landstingsfinansierad IVF är för kvinnan som skall genomgå behandling 40 år och för mannen i i heterosexuellt par 57 år.

IVF idag

I dagsläget finns det omkring 10 kliniker som erbjuder IVF i Sverige och många av dessa är privata. Dessa privata kliniker är särskilt inriktade på IVF och kan därmed erbjuda snabbare hjälp än många landstingsdrivna dito. Några av de svenska klinikerna ligger dessutom i framkant i forskning och resultat i världen. De landstingsdrivna fertilitetsklinikerna har i många fall samma goda vård men har ofta långa köer eftersom de ofta behandlar även andra problem som hormonstörningar, impotens och utredningar av personer som önskar genomgå könskorrigering.

Provrörsbefruktning sverige

Inför en behandling görs en planering tillsammans med läkaren.

Sedan den första april 2016 finns även möjligheten för ensamstående par att få hjälp med insemination med donator sperma på hemmaplan. Detta kan ske på privata IVF kliniker och inom landstinget. IVF för ensamstående kvinnor får idag endast ske inom landstinget, men kommer inom kort sannolikt även att få erbjudas av privata IVF kliniker.

Boka tid för rådgivning

https://xn--fertilitetsrd-0fb.se/
april 2019
mån tis ons tor fre
12345
89101112
1516171819
2223242526
2930123
2018-09-13T15:11:27+00:00