Gravid symptom

Befruktning

Graviditetens längd räknas från den senaste menstruationens första blödningsdag.  Men själva befruktningen, alltså då spermien träffar ägget, sker runt ägglossning. Det är då det mogna ägget släpper från äggstocken för att röra sig genom äggledaren till livmodern och det är längs denna transport som befruktningen är möjlig.

Ägget är ca 0,1 mm och spermierna är ännu mindre. Om befruktning sker tar det några dagar till innan det befruktade ägget (även kallat embryo) når livmoderväggen och börjar fästa i slemhinnan.

Symptom

Ett av de första symptomen på att en graviditet kan ha uppstått är att vissa kvinnor kan få en liten blödning som kan förekomma när embryot implanterar i livmoderväggen. Detta är helt ofarligt. Blödningar kan också komma senare i graviditeten utan att det behöver betyda något negativt. Men det är alltid bra att kolla upp det hos sin läkare eller barnmorska.

Andra symptom vid en tidig graviditet kan vara att brösten känns ömma och spända. Vissa kvinnor upplever också illamående från och till. Hos en del kan det vara konstant, och till och med medföra kräkningar, medan i vissa fall är det bara måttligt illamående under korta stunder. Det är inte ovanligt att känna av humörsvängningar, ungefär på samma sätt som vid mens. Trötthet är också vanligt, och att man upplever att man behöver sova mer. Allt detta beror på de stora omställningar som sker i kroppen vid en graviditet.

Gravid Symptom

Om mensen är fördröjd och man misstänker att man är gravid kan man göra ett graviditetstest. Det gör man hos sin barnmorska eller genom att själv köpa ett graviditetstest på ett apotek eller i en mataffär. Testet man köper själv är av samma typ och är lika pålitligt som det barnmorskan har på mottagningen. Testet mäter om hormonet HCG finns i urinen.

HCG bildas några dagar efter att embryot blivit befruktat, och gör så att gulkroppen inte skrumpnar som den annars normalt sett gör då det inte skett någon befruktning. Gulkroppen kan då fortsätta producera gulkroppshormon (progesteron) och östrogen, vilket gör att livmoderslemhinnan växer. Produktionen fortsätter tills att moderkakan har bildats inuti livmodern och kan ta över tillverkningen av hormonerna.

Graviditet

Om testet visar sig vara positivt är det bra att ta kontakt med sin barnmorskemottagning. Där får man rådgivning om vad man ska tänka på när man är gravid, och det finns möjlighet att ställa alla sina frågor. Ett inskrivningssamtal bokas också till en barnmorska, ca vecka 9-12 av graviditeten. Därefter bokas regelbundna kontroller för att följa upp hela graviditeten.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T15:56:24+00:00