Insemination i Sverige

Tidigare var insemination med donerade spermier endast tillåtet till etablerade heterosexuella par, men från och med 2005 blev det även tillåtet för samkönade par. Den 1 april 2016 kom ytterligare en lagändring som tillät ensamstående kvinnor att bli inseminerade på samma villkor som samkönade och heterosexuella par. Detta har inneburit en stor skillnad för dem som inte har någon lämplig man att skaffa barn tillsammans med, eller där det inte finns en manlig partner i förhållandet.

Insemination Sverige

Barnmorska och patient påväg in till operationsrummet.

Tidigare, om ensamstående kvinnor var intresserade insemination, så var de tvunga att resa utomlands, vanligtvis till Danmark för det. Detta var omständligt och kostsamt eftersom de var tvungna att bekosta hela behandlingen själva och dessutom ordna med resa. Skulle sedan komplikationer uppstå var det inte heller helt lätt att få hjälp och behandling här i Sverige eftersom behandlande läkare befann sig utomlands.

Hur det går till med inseminering

Insemination innebär att spermier införs i kvinnas livmoder så att spermierna själva får ta sig in till ägget. Detta görs genom att en tunn plastslang, som kallas kateter på fackspråk, förs in i slidan och vidare in i livmodern. Det underlättar befruktningen eftersom spermierna får kort vägg till ägget.

Spermadonatorn

Den sperma som används kommer antingen från mannen i förhållandet eller från en donator. Enligt svensk lag har alla barn rätt att veta vilka föräldrarna är. Detta innebär att donatorn inte får förbli anonym. I Danmark har kvinnan, eller paret, rätt att välja mellan öppen eller sluten donation. En öppen donation innebär att donatorn är känd och att barnet senare kan välja att spåra sin biologiska pappa. I det andra fallet, en sluten donation, innebär att donatorn förblir anonym och inte går att spåra. Du har rätt att ha önskemål om utseende till exempel hårfärg, längd och ögonfärg på en donator, men det finns aldrig några garantier eftersom det kan hoppa över en generation.

Insemination Sverige kostnad

Spermierna analyseras och prepareras inför inseminationen.

Tänk på

Om du är söker för insemination i Sverige så krävs det att du har genomgått vissa tester innan. Din fertila förmåga testas, du testas för sjukdomar så som klamydia som kan hindra dig från att bli gravid, samt kan du rekommenderas att ändra kosten om du är överviktig eller underviktig eftersom det kan försvåra för en graviditet. Att öka folsyraintag innan inseminering kan öka chanserna för att du blir gravid.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T16:10:24+02:00