Fakta om IVF

Varför fäster inte ägget i livmodern?

Embryots utveckling

När ett ägg har blivit befruktat bildar det två kärnor, en från spermien och en från ägget. Dessa smälter sedan ihop och bildar en gemensam kärna – den nya individens kärna, med DNA från både föräldrarna.

Det befruktade ägget förbereder sig för sin första delning som sker ungefär ett dygn efter att befruktningen skett. Dagen efter sker nästa delning, nu till fyra celler, och nästa dag till åtta celler. Delningarna fortsätter och embryot växer och utvecklas.

När embryot är 5-6 dagar tar det sig ut genom sitt skyddande hölje som kallas zona pellucida. Embryot är nu en blastocyst som har två typer av celler, en celltyp som omger blastocysten och kommer att bilda hinnor och moderkaka, och en celltyp som kommer att bilda själva fostret. Det är i detta stadium det börjar implantera i livmoderslemhinnan.

Varför fäster inte ägget i livmodern?

Assisterad befruktning – IVF

Vid IVF, även kallat provrörsbefruktning, sker den första embryoutvecklingen i ett IVF-laboratorium på en IVF-klinik. Äggen hämtas ut från äggstockarna och befruktas med mannens/sambons spermier, eller med donerade spermier.

När embryot utvecklats mellan 2 till 5 dagar är det dags för återföring till livmodern, vilket sker med en liten slang där embryot är uppdraget tillsammans med en liten volym näringslösning. När embryot är omkring fem dagar gammalt börjar den komplicerade proceduren att fästa in till livmoderns slemhinna.

Varför fäster inte ägget i livmodern?

Det sker genom ett samspel mellan celler i vävnaden och embryot, bestående av en rad olika signaleringsmekanismer. Det är mycket som ska stämma för att allt ska fungera, och ibland kan man tycka att det är förvånansvärt att det faktiskt fungerar så många gånger. Men det fungerar inte alltid.

Det är bara under en viss tid i cykeln som livmoderslemhinnan är mottaglig för implantation. Det är runt den femte dagen efter ägguttaget eller den spontana ägglossningen. Det kallas implantationsfönstret. I en IVF-behandling försöker man pricka in rätt tid för att optimera chansen. Läkaren tittar även på livmoderns slemhinna för att se att den ser mottaglig ut.

Varför fäster inte ägget i livmodern?

Något annat mycket viktigt som spelar stor roll i implantationen är embryots kvalitet. Det finns många studier som visar hur embryots utveckling korrelerar med chansen att bli gravid. Embryologerna som arbetar i IVF-labbet är duktiga på att följa och bedöma hur embryona ser ut genom de olika utvecklingsstadierna, för att sedan kunna välja ut det embryo som tros ha högst chans till graviditet.

Men allt syns inte utanpå embryot. Många gånger överraskar embryot i både positiv och negativ bemärkelse. Ofta kan ett embryo med hög kvalitet ändå leda till utebliven graviditet eller missfall, medan ett embryo som bedöms ha lägre kvalitet ibland kan leda till en fullgången graviditet.

Många frågor

Det brukar uppstå många frågor i samband med utebliven graviditet om varför det blev som det blev. Det är svårt att hitta svar på de frågorna eftersom det är så många faktorer som spelar in. Det är viktigt att veta, att det ofta behövs ett antal försök innan det lyckas. Innan man sätter igång med IVF eller insemination kan det vara bra att se varje försök som ett delförsök i en behandlingsserie.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Varför fäster inte ägget i livmodern?2019-11-04T15:38:15+02:00

Äggmognadsspruta biverkningar

Olikkönade och samkönade kvinnliga par samt ensamstående kvinnor som har en barnönskan, kan välja IVF som behandlingsmetod för att få chans att bli föräldrar/förälder. IVF kallas också provrörsbefruktning och innebär att ägg befruktas utanför kroppen med mannens eller donerade spermier. Efter det återförs ett befruktat ägg in i livmodern.

Det finns också andra typer av fertilitetsbehandlingar. Ett vanligt exempel är insemination, som är en enklare typ av behandling där äggen inte tas ut, utan där spermierna istället förs in i livmodern och befruktar ägget som lossat från äggstocken.

Äggmognadsspruta biverkningar

Hormoner

Insemination sker ofta i naturlig cykel, vilket innebär att den naturliga ägglossningen prickas in med hjälp av ägglossningstest. Ibland kan en lättare form av hormonstimulering behövas för att kunna genomgå insemination.

Vid IVF genomgår kvinnan en hormonstimulering under ungefär två veckor för att få omkring tio ägg att mogna i äggstockarna. När IVF-läkaren bedömer att äggen nått rätt stadium i utvecklingen planeras för ägguttaget. Inför ägguttaget, närmare bestämt 36 timmar innan, får kvinnan ta en äggmognadsspruta som innehåller hormonet progesteron för att få äggen att genomgå den sista delen i mognadsprocessen. Ägguttaget sker på kliniken innan spontan ägglossning sker.

Äggmognadsspruta biverkningar

Biverkningar

Det är ovanligt med biverkningar vid användning av äggmognadssprutan. Ibland kan dock vissa känna av huvudvärk eller illamående, samt att huden kan bli irriterad vid injektionsstället. Har man symptom och är osäker på vad det beror på är det viktigt att kontakta sin klinik för mer information.

I samband med hormonstimulering kan kvinnan ibland drabbas av OHSS – Ovariellt hyperstimuleringssyndrom. Detta är ovanligt, men sker ibland hos vissa kvinnor på grund av att äggstockarna reagerar för starkt på hormonstimuleringen. Om en kvinna visar sig ha hög risk för OHSS kan ibland läkaren välja att ge en annan typ av äggmognadsspruta än den som oftast används, då dessa sprutor kan ha olika påverkan gällande just överstimulering.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Äggmognadsspruta biverkningar2019-11-04T15:39:31+02:00

Symtom efter embryoåterföring

Embryoåterföring är en del i IVF-behandlingen, och innebär att det embryo som visar sig ha högst kvalitet väljs ut för att återföras till livmodern. Det hela sker genom att embryot dras upp i en tunn slang (även kallat kateter), som av IVF-läkaren förs in i livmoderhålan där embryot placeras. En liten droppe näringsvätska följer med embryot. Vissa läkare använder ultraljud på magen vid återföringen, och vissa använder det inte.

Embryot brukar vara 2,3 eller 5 dagar gammalt när det är dags för återföring. Åldern innebär antal dagar som gått sedan ägget togs ut från äggstocken och befruktades av spermier.

Vid 2-3 dagar brukar embryot bestå av 4-8 celler, och vid dag 5 har embryot ett stort antal celler och befinner sig i blastocyststadiet. Det är i detta stadium som embryot brukar ta sig ur sitt hölje och börja implantera i livmodern slemhinna.

Symptom efter embryoåterföring

Symptom

Embryoåterföringen är vanligtvis en mycket enkel procedur som är helt smärtfri. Vissa kan få en liten blödning på grund av att katetern kommer i kontakt med livmodertappen. Efter embryoåterföring får kvinnan ta ett tillskott av progesteron (gulkroppshormon), för att öka chansen för graviditet. Dessa vagitorier (slidpiller) eller gel, kan ge vissa biverkningar som liknar graviditetssymptom, exempelvis spända bröst och svullnadskänsla över buken.

Symptom efter embryoåterföring

Blödning

Det kan också uppstå en liten blödning omkring den dag då embryot är 5-6 dagar gammalt, vilken kallas implatationsblödning, och det sker när embryot påbörjar implantationen. Det är bara vissa som märker av detta, och det är helt ofarligt.

Skulle det uppstå en större blödning, som liknar en menstruationsblödning, är det viktigt att kontakta sin klinik för att få mer information. Ibland kan blödningar uppstå utan att det påverkar en eventuell graviditet, och ibland kan det vara den vanliga mensblödningen som kommer igång. Ungefär tre veckor efter ägguttaget kan ett graviditetstest tas för att se om behandlingen lyckats.

Om testet är negativt brukar ett samtal eller besök bokas till ansvarig läkare för att diskutera hur man vill gå vidare. Vid positivt test bokas ett besök med ultraljudsundersökning, då fostret mäts och man ser om det finns en hjärtaktivitet. Detta brukar bokas i åttonde graviditetsveckan ungefär. Därefter får man gå vidare till Barnmorskemottagningen (Mödravården) för fortsatt uppföljning av graviditeten.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Symtom efter embryoåterföring2019-11-04T15:39:59+02:00

Att tänka på efter återföring av embryo

Vid en IVF-behandling tas ägg ut från äggstockarna genom att en IVF-läkare punkterar äggblåsorna med en nål, och vätskan innehållande ägget förs över till ett provrör. Äggen tas om hand av embryologerna som sammanför äggen med spermier senare samma dag. Efter några dagar återförs det befruktade ägget (även kallat embryot), till livmodern där det fortsätter att utvecklas. När embryot är ungefär 5-6 dagar tar det sig ur sitt skyddande hölje och börjar implantera i livmoderväggens slemhinna.

Återföringen

Själva återföringen av embryot sker oftast dag 2, 3 eller 5 efter ägguttaget. Vid dag 2-3 består embryot av 4-8 celler, och vid dag 5 består det av ett stort antal celler och befinner sig i blastocyststadiet. Det är då cellerna förändrats och blivit två olika typer av celler. En som ska bilda hinnor och moderkaka, och en som ska bilda själva fostret.

Att tänka på efter återföring av embryo

Återföringen sker genom att embryologen och läkaren valt ut det embryo som visat sig ha högst kvalitet, och därmed bedöms ha högst chans till graviditet. Endast ett embryo återförs (i undantagsfall två) till livmodern. Embryot dras upp i en liten smal slang som läkaren för in i livmoderhålan. Där placerar läkaren embryot tillsammans med en liten mängd näringslösning som följer med. Om embryot är 2-3 dagar gammalt, får det vänta ett par dagar innan det kan börja fästa in till slemhinnan. Om embryot är 5 dagar gammalt börjar implantationen relativt snart.

Ska man tänka på något?

Efter återföringen av ett embryo ska man försöka leva som vanligt. Det kan kännas svårt och jobbigt känslomässigt, och många tycker att den här tiden är den svåraste under behandlingen, att just bara vänta.

Motion är alltid bra, men extrem träning, som exempelvis maratonlopp ska undvikas. Alkohol och rökning ska också undvikas. Kroppen ska sköta sitt, både embryo och livmoder ska utvecklas tillsammans och göra sitt bästa för att det ska bli en graviditet. Efter ungefär tre veckor kan ett graviditetstest tas. Oavsett resultat är det viktigt att ringa till sin klinik och meddela hur det gick, för att boka in eventuellt uppföljningssamtal. Om testet är positivt bokas en ultraljudsundersökning in, i omkring åttonde graviditetsveckan.

Att tänka på efter återföring av embryo

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Att tänka på efter återföring av embryo2019-11-04T15:40:26+02:00

Hur många äggblåsor är normalt vid IVF?

Alla individer har olika fysiska förutsättningar och det gäller även när det kommer till äggstockarnas förmåga att utveckla mogna ägg. Utvecklingen sker genom påverkan av hormoner, antingen naturligt inför en ägglossning, eller i samband med hormonstimulering (även kallat hormonbehandling) vid exempelvis en IVF-behandling.

Det som gör att olika personer reagerar olika på hormonerna är att äggreserven varierar mellan olika kvinnor. Äggreserven är en bedömning av hur stort antal ägganlag som finns i äggstockarna, och det går att ta reda på genom att boka tid hos en gynekolog. Genom ultraljudsundersökning av äggstockar, samt ett blodprov (AMH – Anti-Mülleriskt hormon) kan läkaren bedöma hur äggreserven ser ut.

Hur många äggblåsor är normalt vid IVF?

Ägganlag är ägg som ligger vilande inuti äggstockarna, i ett outvecklat stadium. De väntar på att få utvecklas och mogna inför en ägglossning. När ägglossning närmar sig, antingen i en naturlig cykel, eller i en hormonstimulerad cykel, går ett stort antal ägganlag in i en utvecklingsfas. Ägganlagen utvecklar äggblåsor, där ägget ligger inuti den vätskefyllda blåsan.

Vid en naturlig ägglossning är det bara ett eller i undantagsfall två ägg/äggblåsor som når det mogna stadiet och får genomgå ägglossning. Vid en hormonstimulerad cykel, i samband med IVF, är målet att omkring tio ägg ska bli mogna. Vid IVF tas äggen ut innan ägglossningen sker (något som ibland kan benämnas som äggplock), genom att äggblåsorna punkteras med en nål och vätskan innehållande äggen förs över till provrör.

Hormonstimulering

Om en kvinna har ett högt antal ägganlag (hög äggreserv), reagerar äggstockarna starkt på hormonstimulering. Då behövs endast låga doser för att få fram ett antal mogna ägg vid en IVF-behandling. Finns det däremot få ägganlag i äggstockarna (låg äggreserv), kan högre doser av hormonet behövas. Ibland kan till och med den högsta dosen leda till att endast 1 eller 2 ägg utvecklas, och ibland sker ingen äggutveckling alls.

Det är alltså kvinnans förutsättningar som bestämmer, vilket antal ägg som är normalt för just henne, eftersom det skiljer sig så mycket från individ till individ. För många räcker det med ett ägg för att bli gravida, men självklart ökar chansen till graviditet om det blir något högre antal ägg.

Påverkas äggreserven av stimulering?

Vid stimulering av äggstockarna är det fler ägg som får möjlighet att nå ett moget stadium. Men hormonbehandlingen innebär inte att det förbrukas fler ägg jämfört med en vanlig månad med naturlig ägglossning.

Hur många äggblåsor är normalt vid IVF?

Orsaken är att lika många ägg aktiveras varje månad och går in i utvecklingsfasen, oavsett det är en vanlig månad, eller om det är vid en hormonstimulering. Skillnaden är att vid den naturliga ägglossningen når bara ett ägg stadiet av ”slutmognad” och resten av de omogna äggen är förbrukade, genom tillbakabildning (kallas även att de genomgår atresi).  Men vid hormonstimulering får fler av alla dessa redan aktiverade ägg chansen att nå det slutmogna stadiet. Därmed blir det inte lika många omogna ägg som blir aktuella för tillbakabildning, jämfört med en vanlig månad.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Hur många äggblåsor är normalt vid IVF?2019-11-04T15:41:28+02:00

Hur många ägg är normalt vid IVF?

När en kvinna genomgår en hormonbehandling i samband med IVF, varierar det mycket från individ till individ hur äggstockarna reagerar på hormonet. Det är ett brett spann, från att vissa kvinnor har äggstockar som reagerar starkt på små doser, till att andra kvinnor kan ha en svag reaktion vid höga doser.

Äggreserv

Detta beror på hur stor äggreserven i äggstockarna är, vilket betyder hur många anlag till ägg som finns. Ägganlag är förstadier till ägg, alltså ägg som inte utvecklats ännu. Dessa ligger vilande i äggstocken. När ägglossningen närmar sig växer ett antal ägg och påbörjar en utvecklingsfas för att bli ägg som är mogna för att genomgå ägglossning och sedan befruktning.

Bara ett, eller i undantagsfall två, ägg kommer så långt i utvecklingen att det/de blir aktuella för själva ägglossningen. De andra äggen som börjat sin mognadsfas tillbakabildas och är därmed förbrukade.

Stimuleringen

Innan en fertilitetsbehandling kan startas behöver kvinnan eller paret genomgå en fertilitetsutredning. Då tas ofta ett blodprov på kvinnan som mäter hormonet AMH (Anti-Mülleriskt hormon). Detta prov, tillsammans med en ultraljudsundersökning av äggstockarna, ger en bild av hur äggreserven ser ut hos kvinnan. Informationen från fertilitetsutredningen ligger till grund för hur IVF-läkaren sedan kan planera hormonstimuleringen, för att få en så optimal behandling som möjligt.

Hur många ägg är normalt vid IVF?

Vid hormonsstimuleringen i samband med IVF är målet att få ut ungefär tio ägg. Men ibland blir det färre och ibland blir det fler. IVF-läkaren kan justera hormondoserna under behandlingens gång om man ser att äggstockarna reagerar för starkt eller för svagt. Utvecklingen av äggen följs med ultraljudskontroll och ibland även blodprov.

Ett normalt antal ägg vid en IVF-behandling kan alltså variera från 1 och uppåt, för vad som är normalt för en kvinna är inte detsamma som är normalt för en annan. För vissa räcker det med ett enda ägg för att bli gravida, men självklart ökar chansen till graviditet om stimuleringen kan leda till några fler.

Överstimulering

”Ju fler desto bättre” är inget som gäller vid hormonstimulering. Om ett högt antal ägg börjar utvecklas i äggstockarna kan det leda till överstimulering (OHSS – Ovariellt hyperstimuleringssyndrom). Det innebär att vätska ansamlas i buken, och kvinnan kan få symptom i form av smärta, ömhet över nedre delen av magen, illamående och svårigheter att dra djupa andetag. I sällsynta fall kan sjukhusvård behövas.

Hur många ägg är normalt vid IVF?

IVF-läkare har mycket kunskap och erfarenhet gällande att förutse vilka doser som behövs för att behandlingen ska ge ett bra utbyte av ägg, och de är bra på att sätta in åtgärder om man ser att vissa symptom på överstimulering börjar visa sig. Viktigt är att man som patient hör av sig till kliniken när man känner av dessa symptom.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Hur många ägg är normalt vid IVF?2019-11-04T15:41:56+02:00

IVF, blödning innan testdag

IVF är en behandling vid infertilitet. IVF-behandlingen går i korta drag ut på att kvinnan genomgår en hormonstimulering, även kallat hormonbehandling, och därefter tas de ägg som utvecklats i äggstockarna ut av en IVF-läkare. Dessa befruktas med spermier i ett IVF-lab, och efter några dagar återförs ett befruktat ägg till livmodern.

Det är mycket som ska stämma för att det ska bli en graviditet, många små delar som ska fungera och synkas, både hos embryot och hos livmodern som ska skapa en plats för embryot att växa och utvecklas i. I ungefär en tredjedel av de fall där en kvinna får ett embryo återfört till livmodern leder det till en graviditet.

IVF blödning innan testdag

Väntan

När ett embryo har återförts till livmodern finns det inte så mycket för kvinnan att göra förutom att vänta och försöka leva som vanligt. Väntan beskriver många som den jobbigaste delen i behandlingen, just på grund av det. Kroppen ska sköta sitt, embryot och livmodern ska göra sitt bästa för att utveckla en graviditet. Ungefär 3 veckor efter ägguttaget får kvinnan ta ett graviditetstest, vilket då kommer visa om behandlingen lyckats eller inte.

Blödning

I de fall där det inte blivit någon graviditet kommer det ofta en mensblödning redan innan testdagen, men det är ändå bra att ta testet för att bekräfta resultatet. Det kan i många fall uppstå blödningar trots att behandlingen lyckats. Testet kommer då visa positivt när testdagen kommer.

En del upplever även en blödning runt 5-6 dagar efter ägguttaget. Denna kallas implantationsblödning och är helt ofarlig. Den uppstår i samband med att embryot tagit sig ut ur sitt hölje och börjar fästa till (implantera) slemhinnan inuti livmodern.

IVF blödning innan testdag

Missfall

Missfall innebär att man först haft ett positivt graviditetstest och att det efter några veckor kommer en missfallsblödning. Oftast sker det innan vecka 12 i graviditeten. I de allra flesta fall beror missfall på att fostret har fel i sina kromosomer. Och i de allra flesta fall kan kvinnan heller inte ha påverkat missfallet på något sätt, utan det händer ändå. Det finns heller ingen ökad risk för den som haft missfall upp till tre ggr, att det skulle hända igen.

När en blödning uppstår, var sig det är före eller efter testdag en, så kan man alltid ringa till sin klinik för att få råd. Från och med vecka 6-7 i graviditeten kan ett ultraljud göras för att se om det är ett levande foster som har en hjärtaktivitet. Alla patienter som har positivt graviditetstest efter en IVF-behandling bokas in för en ultraljudsundersökning.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

IVF, blödning innan testdag2019-11-04T15:42:34+02:00

Träning under IVF-behandling

Fysisk aktivitet

Att röra på sig, både regelbundet i vardagen och genom träning, är viktigt för att kroppen ska fungera på ett bra sätt. Hormoner i kroppen påverkas av både av över- och undervikt hos kvinnan, och det kan ibland hos vissa vara något som påverkar chansen att bli gravid.

När man försöker bli gravid på egen hand, eller när man genomgår en IVF-behandling eller annan typ av fertilitetsbehandling, är det bra att fortsätta röra på sig, och detsamma gäller även om behandlingen lyckas och det blir en graviditet. Extrem träning, som exempelvis maratonlopp eller liknande ska dock undvikas både inför och under graviditeten, då det kan störa hormonnivåerna i kroppen hos kvinnor.

Träning under IVF-behandling

Vad händer i kroppen?

Förutom alla positiva effekter som träning har på bland annat muskler, hjärta, skelett, leder och immunförsvar, så bidrar även träning till positiva effekter vad gäller fertiliteten, genom att blodcirkulation ökar, stressnivåer sjunker samt att känslan av välbefinnande ökar.

De positiva effekterna gäller både män och kvinnor. Mäns spermier produceras kontinuerligt, och det är viktigt att leva sunt för att spermieproduktionen ska kunna fungera på ett optimalt sätt.

Träning under IVF-behandling

Samarbete

En del kliniker har samarbeten med olika träningsanläggningar/ gym för att uppmuntra sina patienter till fysisk aktivitet. Fråga gärna personalen vid den klinik du går hos, om du är intresserad av detta.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Träning under IVF-behandling2019-11-04T15:43:00+02:00

När fäster embryot vid IVF?

IVF (även kallat provrörsbefruktning) innebär att ägg och spermier möts utanför kroppen, i ett IVF-laboratorium. Om ägget blir befruktat odlas det några dagar och under dessa dagar följer embryologerna som jobbar i labbet, embryots utveckling. Dagen efter att spermier och ägg sammanförts ser man två kärnor i ägget, en som är från ägget och en som är från spermien. Dessa två smälter sedan ihop och bildar en gemensam kärna, som innehåller den nya, blivande individens DNA.

Efter detta börjar det befruktade ägget förbereda sig för att dela sig till två celler. Andra dagen har embryot fyra celler, nästa dag består det av åtta celler och så fortsätter det. Efter fem dagar har embryot blivit en blastocyst, vilket innebär att embryot består av två typer av celler, en celltyp som blir hinnor och moderkaka, och en celltyp som blir själva fostret.

När fäster embryot vid IVF?

Återföring

Återföring av embryot brukar ske dag 2, 3 eller 5 efter befruktning. Den tid då livmodern är mottaglig för embryot att fästa in kallas implantationsfönstret. Ordet implantation innebär just den process då embryot fäster till slemhinnan inuti livmodern. Detta fönster brukar vara i mellan 24-36 timmar, och det sker omkring 5-6 dagar efter ägguttaget eller ägglossningen.

Dagarna räknas från den dag då äggen plockades ut, vilket räknas som dag noll, eller från den dag då kvinnan tar ett positivt ägglossningstest inför ett frysåterförande, vilket också räknas som dag noll.

Om återföringen sker dag 2 eller 3, så håller sig embryot i livmoderhålan några dagar innan det börjar fästa till slemhinnan. Om återföring sker dag 5 så sker implantationen relativt snabbt.

Implantation

Innan implantationen kan sätta igång måste embryot ta sig ut genom sitt skyddande hölje/ skal, som omger hela embryot. Detta hölje kallas zona pellucida. Embryot expanderar och blir större när det är i blastosyststadiet, genom att en vätskefylld hålighet inuti fylls på med vätska. Embryot expanderar, och drar ihop sig om vartannat, och höljet blir tunnare och tunnare. Till slut öppnas det upp och embryot tar sig ut. Det är nu embryot kan börja interagera med slemhinnan inuti livmodern. Genom en komplicerad process börjar embryot växa in i slemhinnan och delar av hinnor, moderkaka och foster börjar ta form.

När fäster embryot vid IVF?

I samband med implantationen kan vissa märka av en liten blödning, som kallas implantationsblödning. Denna är helt ofarlig. Om implantationen sker och embryot fortsätter utvecklas kommer graviditetstestet, som tas ungefär 3 veckor efter ägguttaget, visa positivt. Då bokas en tid till IVF-läkaren för ett tidigt ultraljud, då fostret mäts och man ser om det finns en hjärtaktivitet.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

När fäster embryot vid IVF?2019-11-04T15:43:28+02:00

Chans att lyckas med blastocyst

 

IVF, en behandling för ofrivilligt barnlösa, har funnits i Sverige sedan 80-talet. Tillvägagångsättet har förändrats på många sätt och metoden har utvecklats till att bli både bättre och säkrare. Nya tekniker inom IVF sedan 80-talet är exempelvis att man kan injicera spermier i ett ägg, (ICSI, intracytoplasmisk spermie injektion), att det går att frysa och tina embryon med hög överlevnadsfrekvens samt att man kan kameraövervaka embryons utveckling genom så kallad time-lapse teknik.

Alla dessa nya tekniker, samt många fler, har bidragit till att metoden IVF blivit mer framgångsrik, och att fler patienter kunnat bli föräldrar.

Chans att lyckas med blastocyst

Långtidsodling = blastocystodling

En teknik som förändrat rutinerna i IVF-laboratoriet på många kliniker är blastocystodling, vilket även kallas långtidsodling. Blastocyst är det stadium som embryot befinner sig i omkring dag 5-6 efter befruktning. Skillnaden jämfört med innan är att återföring av embryot till livmodern sker dag 5 istället för dag 2-3.

Om man odlar i 5 dagar istället för i 2-3 dagar, kan man lättare urskilja det embryo som har högst kvalitet och som bedöms ha högst chans att ge upphov till en graviditet. En anledning till detta är att efter dag 2-3 aktiveras embryots eget DNA, alltså det gemensamma DNAt från ägget och spermien, vilket ger mycket information om kvaliteten hos embryot.

En blastocyst består av två typer av celler. Ett yttre cellager som kallas trofektoderm, som senare kommer att bilda hinnor och moderkaka, samt inre cellmassan, som kommer att bilda själva fostret.

Varför odlas inte alla embryon 5 dagar?

Att odla till blastocyst är en avvägning. Det bästa stället för ett embryo är inuti livmodern, även om man försöker skapa en så optimal miljö som möjligt för embryot i labbet. Om det på odlingsdag 2-3 finns flera embryon av mycket god kvalitet kan det vara svårt att välja ut det som har högst chans till graviditet. I dessa fall väljer många kliniker att utföra blastocystodling. Då bedömer man att man med högre sannolikhet kommer att kunna identifiera det embryo som har högst chans till graviditet och blastocystodling väger då tyngre än att återföra embryot tidigt till livmodern.

Chans att lyckas med blastocyst

Chansen att bli gravid vid återföring av en blastocyst är något högre än med ett embryo som är 2 eller 3 dagar. En ytterligare fördel med att odla till blastocyst är att frysmetoden som används för dessa embryon, ger en bättre överlevnad jämfört med den som används för embryon som är 2 eller 3 dagar.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

Chans att lyckas med blastocyst2019-11-04T15:43:56+02:00
Load More Posts