TESA och PESA, vad är skillnaden?
Manlig infertilitet kan bero på en lång rad orsaker, precis som hos kvinnan. Men vanligast är att mannen har någon sorts problem med sperman. Dessa problem kan handla om att spermierna har dålig simförmåga och rörlighet till att sperman helt saknar levande spermier. Det finns även ett fåtal män som totalt saknar sädesvätska.
När det gäller frånvaron av spermier i sädesvätskan så är det inte säkert att detta uppdagas förrän vid en infertilitetsutredning. Avsaknad av spermier i sädesvätskan kallas för azoospermi. Det är ett mycket ovanligt tillstånd som i de allra flesta fallen beror på någon typ av hinder i sädesledarna. Dessa hinder kan ha orsakats av medfödda missbildningar eller skador. Det händer även att vissa infektioner orsakar ärrbildning som i sin tur innebär att sädesledaren täpps till så att inga spermier kommer ut ur testikeln.
Hur TESA går till
TESA innebär att man med en tunn nål aspirerar, suger ut, spermier ut testikeln. Detta ingrepp görs antingen med lokalbedövning eller i narkos om så behövs. Man kan även ta prov på testikelvävnaden samtidigt, ett så kallat TESE-prov. Dessa prov analyseras sedan i mikroskop. Skulle man hitta spermier i tillräcklig mängd kan dessa sedan frysas in och användas vid IVF.
Hur PESA går till
PESA, som är en förkortning av Percutan Epididymal Sperma Aspiration, är i stora drag det samma som TESA men här suger man istället ut spermier ur bitestikeln med en tunn nål. Precis som vid TESA kan detta göras med lokalbedövning eller narkos. PESA tas bara om man misstänker att azoospermin beror på någon typ av avflödeshinder i sädesledaren. I andra fall tar man TESA/TESE-prov istället. Eventuella spermier som tagits ut i samband med PESA behandlas som sperma från ett normalt prov och tvättas och centrifugeras innan de fryses in för att senare användas vid IVF.