IVF efter missfall

Missfall är vanligt bland alla som försöker få ett barn, både på naturlig väg och genom en fertilitetsbehandling. Av alla graviditeter som är konstaterade, avstannar ungefär 20 %. Det sker oftast i ett tidigt stadium, dvs före graviditetsvecka 12.

Det finns många olika anledningar till att det blir missfall, men den absolut vanligaste är att fostret har ett kromosomalt fel som innebär att det inte är livskraftigt. Kroppen väljer då själv att avbryta graviditeten.

IVF efter missfall

Känslorna

Det kan vara en känslomässigt smärtsam tid att genomgå ett missfall för alla berörda personer och många känner behov av att få prata om det i sin omgivning eller med någon utomstående. På till exempel barnmorskemottagningar och gynekologkliniker finns hjälp att få i form av samtalsstöd. Det kan kännas skönt att veta att i de allra flesta fall är missfall inget som man själv kan påverka, det sker ändå.

För de som har svårigheter att bli gravida på egen hand, och har genomgått en IVF-behandling kan naturligtvis ett missfall ibland vara en ännu större besvikelse. Viktigt är ändå att försöka tänka på att även om det inte gick hela vägen, så har man fått bevis på att många delar ändå har fungerat på vägen mot målet. Exempel på detta är äggens utveckling i äggstockarna, spermiernas förmåga att befrukta ägget, den tidiga utvecklingen av embryot, implantationen och även viss utveckling efter det. Många IVF-kliniker erbjuder, som en del av behandlingen, samtal med en terapeut som har stor erfarenhet av att prata med personer som genomgår fertilitetsbehandlingar och som drabbas av missfall.

IVF efter missfall

Starta ny behandling

Efter att ett missfall skett bör det gå en normal menstruationscykel innan nästa behandling påbörjas, vilket innebär en normal mens mellan missfallsblödningen och start av stimulering. Det kan kännas jobbigt att vänta, men det är viktigt för att kunna veta att slemhinnan inuti livmodern inte är irriterad. Mensblödningen visar också att hormonnivåerna gått tillbaka till det normala efter graviditeten.

Den nya behandlingen planeras på samma sätt som tidigare tillsammans med den ansvariga IVF-läkaren. Om det efter behandlingen blir ett positivt graviditetstest bokas en tid för ett tidigt ultraljud, som görs av läkaren omkring graviditetsvecka 7. Då mäts fostrets storlek och man kan se om det finns en hjärtaktivitet. Om allt ser ut som det ska vid denna ultraljudskontroll har risken för missfall sjunkit avsevärt, från omkring 20 % till 5 %.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T15:50:50+02:00