Hur många IVF-försök innan gravid?

Behandling

IVF är en behandling som finns till för att hjälpa par som inte blir gravida på egen hand. Ibland kan orsaker hittas som kan förklara infertiliteten hos paret, men lika ofta som man hittar orsaker hos mannen respektive hos kvinnan, hittar man ingen orsak över huvud taget. Detta brukar kallas oförklarlig infertilitet.

På grund av att det finns många olika orsaker till att man behöver genomgå IVF, är också chansen att lyckas mycket beroende på individen. Två individer ska få många små delar av behandlingen att stämma och fungera för att nå målet, bland annat utveckling av ägg och spermier, befruktning, implantation och själva graviditeten.

Hur många IVF-försök innan gravid

För vissa par lyckas det på första försöket, ca 30-35 % blir gravida per embryoåterföring, men det är bra att vara beredd på att det kan behövas några försök innan det går vägen. Kvaliteten på ägg kan variera mellan olika cykler, och spermierna kan också ha olika kvalitet från gång till gång.

Åldern

Den faktor som påverkar chansen vid IVF som mest är kvinnans ålder. Chansen att bli gravid med IVF beror på kvinnas ålder och minskar gradvis efter cirka 36 års ålder. Om kvinnan är under 36 år lyckas 2 av 3 par att inom ramen för tre behandlingar få ett barn.

Efter 43 års ålder är det ovanligt att IVF-behandlingar lyckas. Detta beror på att antalet ägg sjunker samt att kvaliteten på äggen också försämras med åren.

Ägg, spermier, embryon

Anlagen till ägg finns i kvinnans äggstockar redan vid födseln. Vid puberteten finns ungefär 400 000 anlag kvar och under den fertila perioden lossar ca 400 ägg totalt – ett ägg per månad blir moget och redo att genomgå befruktning. Mannens spermier däremot nybildas hela tiden. Det tar ungefär två månader för en spermie att bli fullt utvecklad.

Hur många IVF-försök innan gravid

Ägget och spermien bidrar med lika stor del DNA var till det embryo som ska bildas. Kvaliteten hos båda könscellerna är avgörande för att IVF-behandlingen ska lyckas. I vissa fall då spermierna har svårt att ta sig framåt av egen kraft, eller är få till antalet, kan en spermie injiceras in i ägget.

Embryologerna i IVF-laboratoriet arbetar för att ägg, spermier och embryon ska ha en så optimal miljö som möjligt för att ge paret bästa möjligheten att lyckas med behandlingen och få ett barn. De följer embryots utveckling genom att studera det i mikroskop, för att kunna bedöma vilket embryo som ska återföras till livmodern. I vissa fall finns det flera embryon med god kvalitet och då kan dessa frysas ner i flytande kväve, för att sedan tinas upp ifall behandlingen behöver upprepas.

Boka tid för rådgivning

https://xn--fertilitetsrd-0fb.se/
juni 2019
mån tis ons tor fre
2728293031
34567
1011121314
1718192021
2425262728
2018-10-15T08:11:08+00:00