Hur går IVF till?

När det gäller IVF så är det en ganska omfattande procedur och där du och din partner, eller du ensam vid användning av donerade spermier, bör vara beredd på att det tar tid. Det är många steg som ska stämma för att få ett lyckat resultat – och där det viktiga slutresultatet är en graviditet som slutar med att ett friskt barn föds.

Ägguttag

Efter de inledande samtalen, provtagningarna och undersökningarna som en IVF-behandling inleds med så påbörjas hormonbehandlingen. Den leder till att kroppen producerar fler stora äggblåsor med äggceller än vad som är normalt under en vanlig menscykel. Denna produktion styrs av ett kroppsliknande hormon som injiceras i högre dos än normalt, samtidigt som kroppens egen hormonproduktion hämmas med läkemedel. Efter att allt detta är genomfört under ungefär tio dagar får kvinnan en sista spruta som gör att äggcellerna i de stora äggblåsorna mognar och blir redo att plockas ut.

Ägguttaget sker genom att kvinnan lokalbedövas i vaginas övre del och samtidigt får intravenös smärtlindring. Läkaren använder sen en tunn nål som sitter på ultraljudsstaven. Nålen förs genom det bedövade området av vaginas vägg och in i äggstocken. Äggblåsorna punkteras och vätskan inuti sugs ut genom nålen. Hela ingreppet tar ungefär 15 minuter och de flesta upplever det som tämligen enkelt.

IVF Hur går det till?

Äggblåsvätskan tas sen om hand av embryologen på laboratoriet som hittar äggen i vätskan med hjälp av mikroskop. Dessa ägg läggs sedan i en odlingsskål med näringslösning och förvaras i ett odlingsskåp.

Efteråt kommer blåsorna på äggstocken att fyllas med vätska igen och det är inte ovanligt att kvinnan känner sig svullen och lite öm i buken dagarna efter ingreppet. En liten vaginal blödning kan även uppkomma under dagarna efter ägguttaget.

Befruktning med spermier

Samma morgon som ägguttaget sker lämnar mannen ett spermaprov. Provet kan tas fram hemma och transporteras till enheten inom en timma eller så tas det fram direkt på kliniken i ett speciellt spermaprovtagningsrum. Spermaprovet tas om hand av embryologen på spermalaboratoriet, för undersökning av spermiernas antal och rörlighet. Normalt finns det flera miljoner rörliga spermier i ett prov. Provet prepareras sen så att endast de piggaste spermierna används för att befrukta äggen.

ivf steg för steg

Är spermiernas rörlighet och antal normala så läggs de tillsammans med äggen i en odlingsskål för att befruktning skall ske på normalt sätt. Normal befruktning innebär att en spermie av egen kraft tränger igenom äggcellens yttersta skal och in i äggcellen för att befrukta ägget. Är spermierna av sämre kvalitet (litet antal/nedsatt rörlighet) kan man välja att göra så kallad mikroinjektion, då en spermie injiceras in i varje äggcell.

Dagen efter ägguttag och befruktningsförsök undersöker embryologen alla äggceller i mikroskop för att se om befruktning har skett och efter ytterligare 1-2 dagar ser man om det befruktade ägget har delat sig normalt till ett embryo. Ett embryo förs normalt in i livmodern dag 2, dag 3 eller dag 5 efter ägguttaget.  Övriga embryon som har delat sig i normal takt och som är av god kvalitet vid granskning i mikroskop, kan frysas ner för eventuell framtida behandling.

Boka tid för rådgivning

https://xn--fertilitetsrd-0fb.se/
april 2019
mån tis ons tor fre
12345
89101112
1516171819
2223242526
2930123
2018-09-13T14:36:56+00:00