Graviditetskalender

Kanske har du väntat länge på att bli gravid, eller så hände det bara! Kanske var det en lång process med utredningar och IVF, eller så hörde du till de som lyckades på naturlig väg. Hur det gick till spelar egentligen ingen större roll. Den enda skillnaden är kanske att du som gjort IVF fått veta att du är gravid mycket tidigare än de som blivit gravida på naturlig väg.

Information att söka

På internet finns en uppsjö av information för den som är intresserad av att läsa mer om graviditet och förlossning. Så mycket att det faktiskt kan vara lite svårt att sålla bland all information som sprids ut, och det är inte alltid helt lätt att vara källkritisk till alla påståenden som snurrar runt. Eller så är du bara lite nyfiken på fostrets utveckling inne i magen och vill veta vad du kan förvänta dig vecka för vecka.

Det är då graviditetskalendern kommer in. Dessa listar fostrets utveckling från bara några få celler till färdigt barn. Det praktiska är att dessa är uppdelade vecka för vecka så att du inte behöver läsa igenom massor av information på en gång utan kan hålla dig till en eller ett par veckor i taget. Det är dessutom lätt att hitta den vecka som gäller för just dig, utan att du behöver leta igenom långa textstycken.

Vilken vecka är du i?

Det där med rätt vecka är ganska knepigt om du blivit gravid på naturligt sätt. Innan rutinultraljudet (RUL) är det svårt att exakt veta vilken vecka du är i, även om du har koll på din sista mens. Uträkningarna baseras nämligen på att menscykeln är exakt 28 dagar, något som inte stämmer för de allra flesta. Är menscykeln längre eller kortare så kommer inte det beräknade datumet att stämma med fostrets utveckling. Har du däremot gjort IVF så är det betydligt enklare eftersom man under stimuleringen. Äggplockningsdagen räknas nämligen som vecka 2+0 och sedan kan du själv räkna ut hur långt gången du är utan större ansträngning.

När kan man göra abort?

Fram t.o.m. den 18:e veckan har man rätt att göra abort (fr.o.m. senaste mensen). Efter detta måste socialstyrelsen ge sitt godkännande. Exempel på godkända skäl för abort efter att 18 fullgångna veckor.

  • Problem med droger eller alkohol
  • Psykisk ohälsa, exempelvis om du mår mycket psykiskt dåligt
  • Hög ålder
  • Om fostret har en allvarlig skada eller missbildning

Om du är osäker på den sista mensens exakta datum och därför inte vet om du kan göra en abort eller inte så är det till fördel att ta tag i det så snart som möjligt. Varje dag gör bokstavligt talat skillnad. Se därför till att inte skjuta på problemet. Om datumet däremot har passerat och du inte får godkänt av socialstyrelsen så rekommenderar vi att du snabbt pratar med någon om du har känt dig illa till mods kring graviditeten sedan tidigare.

Graviditeter varar oftast 37-42 veckor. Under vecka 12 börjar fostret se ut som en liten människa och under vecka 14 har fostret fått händer, fötter fingrar och tår och är nu 7-8 cm långt. Efter 38 veckor brukar barnet vara fullt utvecklat men om du inte har fött efter exempelvis 40 veckor så finns det ingen anledning att oroa sig utan det är helt normalt.

Om du har frågor om barn eller graviditet så ska du inte tveka att höra av dig till oss.

graviditetskalender

Tillsammans med läkare eller barnmorska beräknas graviditetens längd.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T16:12:50+00:00