Fertilitetsmottagning – information

Barnönskan

För alla par där det är svårt att få ett barn på egen hand, samt ensamstående kvinnor och lesbiska par finns möjlighet att söka sig till mottagningar där man kan få hjälp att gå vidare med sin barnönskan. För heterosexuella par är det viktigt att först ha försökt själva i minst ett år, då det är vanligt att det tar lite tid innan det går vägen. Om däremot kvinnan är över 35 år kan det vara bra att söka hjälp redan efter ett halvår om det inte har lyckats.

Mottagningen som man kan söka hjälp hos kan vara en kvinnoklinik, en gynekologmottagning, en IVF-klinik eller ett reproduktionsmedicinskt centrum på ett sjukhus. Alla har kunskap om fertilitet och de kan även skicka remisser till andra instanser för kompletterande undersökningar eller analyser ifall det skulle behövas.

På en mottagning som arbetar med fertilitet jobbar specialistläkare, barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor och laboratoriepersonal. Alla hjälper till med olika delar av undersökningar och behandlingar. Ibland kan det också finnas en psykolog eller psykoterapeut på mottagningen som erbjuder hjälp när det finns behov av att samtala med någon utomstående.

 

Utredning

För att få rätt hjälp behöver en läkare utreda ifall det går att hitta en orsak till infertiliteten. Detta kallas fertilitetsutredning, eller infertilitetsutredning och görs på både mannen och kvinnan. Läkaren tittar på livmodern, äggledare, äggstockar, hormonnivåer i blodet, samt på mannens spermier.

När alla svar på blodprover och spermaprovsanalys inkommit går läkare och patienter tillsammans igenom resultaten, och pratar om hur man kan gå vidare utifrån det man fått reda på. Det är viktigt att som patient få tid att ställa alla sina frågor, eftersom det kan vara en omvälvande tid med många funderingar då man genomgår en utredning av sin barnlöshet.

Fertilitetsmottagning

I ca en tredjedel av fallen hittas ingen orsak till infertiliteten, och i resterande fall beror hälften på mannen och hälften på kvinnan. Ibland kan en lättare hormonstimulering hjälpa paret att bli gravida, exempelvis ifall det hos kvinnan fanns en rubbning i ägglossningen. I andra fall kan paret få en remiss till en IVF-klinik där olika typer av behandlingar utförs, t ex IVF (provrörsbefruktning) eller insemination.

För ensamstående kvinnor och lesbiska par består utredningen av att bedöma förutsättningarna för en graviditet. Eftersom det då blir fråga om att använda sig av donerade spermier för att göra behandling finns också lagligt krav på att kvinnan eller paret ska genomgå en psykosocial utredning av en beteendevetare. När det är klart kan remiss skickas till en IVF-klinik där exempelvis en inseminationsbehandling med donerade spermier kan startas.

Boka tid för rådgivning

https://xn--fertilitetsrd-0fb.se/
augusti 2019
mån tis ons tor fre
29303112
56789
1213141516
1920212223
2627282930
2018-09-13T14:34:13+00:00