PCOS – Poly Cystiskt Ovarie Syndrom

PCOS, eller Poly Cystiskt Ovarie Syndrom, är en sjukdom som innebär att kvinnan har många äggblåsor i äggstockarna. I dessa fall har de flesta även en förhöjd nivå av manligt könshormon (testosteron) i blodet. Detta innebär ofta att du sällan eller kanske aldrig har ägglossning eller mens. Du kan också ha problem med hårväxt på kroppen, ha acne och/eller har lätt för att öka i vikt. Men, det är inte alltid som PCOS ger några symptom.

Vad är PCOS - Poly Cystiskt Ovarie Syndrom?

Vid PCOS har äggstockarna många äggblåsor.

Det vanligaste är att man upptäcker PCOS i samband med att man försöker att bli gravid. Att du har svårt för att bli gravid beror på att en person med PCOS sällan, eller aldrig, har ägglossning och därmed kan befruktning inte ske.

När ska du söka hjälp för PCOS?

Du bör söka vård om du passerat puberteten, men ändå inte har mens mer än fyra gånger per år eller mer sällan, eller om du upplever att du har mer hår på kroppen än vad du haft tidigare. Det samma gäller förstås om du har svårt att bli gravid. Har du redan konstaterat PCOS behöver du inte vänta ett år innan du vänder dig till en gynekolog eller fertilitetsklinik för att få hjälp att bli gravid.

Vad kan du göra på egen hand?

Är du överviktig och har PCOS så är den viktigaste egenbehandlingen  att gå ner i vikt. Det är dock svårt för en kvinna med PCOS att gå ner i vikt lika snabbt som en kvinna utan PCOS och man kan behöva hjälp i grupp (Viktväktare eller dylikt) eller av en dietist.

Vad kan du få för behandling mot PCOS?

Har du mycket glesa menstruationer eller om du har besvär av acne eller ökad hårväxt så bör du behandlas med vanliga kombinerade p-piller. Denna behandling är bra för livmoderslemhinnan och minskar nivåerna av manliga könshormoner. Vid graviditetsönskan och glesa menstruationer kan du behöva behandlas med läkemedlet Letrozol, för att framkalla ägglossning. En stor andel kvinnor med PCOS kan även behöva IVF för att bli gravida.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T16:16:30+00:00