Letrozol

Vad är egentligen Letrozol? Letrozol är ett läkemedel som från början användes, och används fortfarande, för att behandla bröstcancer hos kvinnor. Detta läkemedel hämmar produktionen av östrogen i äggstockarna och genom att ta läkemedlet några dagar i början av menscykeln så sänks nivån av östrogen. Detta lurar kroppen att producera mer follikelstimulerande hormon (FSH) och därmed ökar man chanserna för att äggblåsorna ska växa till sig och mogna så att ägglossning kan ske. FSH får samtidigt kroppen att producera ännu mer östrogen, och när man slutar ta Letrozol stiger därmed nivåerna snabbt. Östrogenet behövs främst för att livmoderslemhinnan ska utvecklas så att ett befruktat ägg kan fästa där.

Letrozol

Det är främst kvinnor som av någon anledning inte har ägglossning som kan dra fördel av detta läkemedel och den allra vanligaste orsaken till dessa problem är sjukdomen PCOS, en rubbning i hormonerna som ökar testosteronhalten. Om tabletten sedan har den verkan som det är tänkt får kvinnan ägglossning ungefär en vecka efter att hon slutat ta tabletterna och därmed kan förhoppningsvis befruktning ske.

Letrozol

Biverkningar och risker

Eftersom detta läkemedel är ett ägglossningsstimulerande medel, ökar på grund av detta risken för tvillingar, eller trillingar, när man tar läkemedlet. Risken är dock förhållandevis liten. För att ytterligare minska risken kan man genomföra ett eller flera ultraljud av äggstockarna för att avgöra hur många ägg som mognat samtidigt.

Har man ägglossning utan medicin ska man undvika Letrozol för den kan komma att hämma den normala tillväxten av livmoderslemhinnan (endometrie)

I övrigt finns inga större risker med detta läkemedel. Det kan låta lite obehagligt med en medicin som egentligen är till för behandling av cancer, men detta är inte något cellgift utan ett medel som enbart reglerar nivån av östrogenproduktionen.

Även om Letrozol inte är farligt ska läkemedlet inte tas längre än vad din läkare föreskrivit och du får förstås inte heller ta tabletterna om du redan är gravid.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T16:07:25+00:00