Infertilitet

Enkelt beskrivet är infertilitet det samma som en oförmåga att få barn. Man räknar med att ungefär 15 % av alla par är drabbade av infertilitet och därmed kommer att ha svårt för att få barn på naturlig väg. Ibland är det så enkelt som att en förändring av livsstil eller medicinering är allt som behövs medan det i andra fall har mycket mer komplicerade orsaker. Man brukar säga att i en tredjedel av fallen så beror barnlösheten på ett fel hos mannen, i en tredjedel av fallen ligger felet hos kvinnan och i den sista tredjedelen av alla fall så kan man helt enkelt inte svara på vad som egentligen är fel. Antalet infertila par beräknas också öka i takt med att framför allt kvinnorna blir allt äldre innan de skaffar första barnet.

Infertilitet

Vid en infertilitetsutredning tas blodprover.

För att ta reda på om det finns en bakomliggande orsak för infertiliteten så bokas en fertilitetsutredning. Detta kan göras efter att man aktivt försökt i cirka ett år utan resultat, och om kvinnan är äldre än 35 år kan det vara bra att boka tid för detta redan efter ett halvår.

IVF kräver äggreserv

Tyvärr fungerar inte heller IVF för alla personer eftersom IVF är beroende av att kvinnan fortfarande har en stor nog äggreserv. Detta för att man genom hormonstimulering ska kunna få fram ett antal mogna ägg i äggstockarna som man sedan plockar ut och befruktar med spermier. Denna reserv minskar med åldern och vid 40 år har många alldeles för få ägg kvar i äggstockarna för att en IVF-behandling ska vara aktuell. Det finns några få undantag men det finns ingen svensk klinik som tar på sig behandling av kvinnor äldre än 43 år.

vad är infertilitet

Ett embryo bestående av fyra celler.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T16:11:57+00:00