Fertilitet ålder

Fertilitet och åldrande

Det är antagligen allmänt känt att fertiliteten minskar med åldern. Detta främst hos kvinnor men det drabbar även män, om än inte i samma utsträckning.

Fertilitet ålder

Här kan ni få följa med på ett steg under infertilitetsutredningen.

Mest gynnsamma åldern för att bli med barn

Den rent biologiskt mest gynnsamma åldern för kvinnors barnafödande är innan 30 års ålder. Då är kvinnan som mest fertil och har lättast att bli gravid. I dagsläget är det dock många som väntar tills de är över 30 år innan de ens börjar tänka på att skaffa barn. I många fall har karriär kommit emellan, det är så mycket som måste till innan man ens börjar tänka på familj och barn. Många har utbildat sig under många år. Det tar tid att etablera sig på arbetsmarknaden, och i många av våra stora städer är det dessutom bostadsbrist, vilket gör det ännu svårare att planera för framtid och familjebildning.

Fertilitetsutredning och ålder

Fertiliteten minskar desto äldre man blir

Efter 30 års ålder minskar chanserna till graviditet ganska snabbt och efter 35 minskar kvinnans fertilitet snabbt. Redan vid 40-årsåldern har många uttalade problem att bli gravida och även om de lyckas med ett barn kan det hända att de inte har möjlighet att skaffa så många barn som de tänkt från början. Det är inte heller alltid det fungerar med IVF i dessa fall, dessutom ökar risken för missfall markant ju äldre mamman är. Tyvärr är det inte många kvinnor som är medvetna om detta och väntar därför helt enkelt alldeles för länge.

Men männen då?

Även om mannens ålder inte påverkar fertiliteten lika uttalat som hos kvinnan så har den ändå betydelse. Mannens fertilitet minskar också med åldern, även om den inte upphör helt. Detta beror på att arvsmassan muterar och förändras med ökande ålder. Det innebär att risken för missfall ökar något och man har noterat att det finns en liten ökad risk för autism hos barn till äldre föräldrar. Läs mer om vårt inlägg om manlig infertilitet här.

Vill du bli kontaktad gällande behandling pga barnlöshet?

2019-11-04T16:19:48+00:00